Het Belang van Limburg

Zes wietplanta­ges brachten bende 1,3 miljoen euro op

-

In de Hasseltse correction­ele rechtbank is vrijdag een groot cannabispr­oces met 24 beklaagden hervat. Het parket vordert 8 jaar cel voor het Genkse kopstuk (47) V. A. en de totale verbeurdve­rklaring van ruim 1,3 miljoen euro drugsgeld. Zeven beklaagden, allen op vrije voeten, tekenden vrijdag present. De vermeende bende wordt verdacht van betrokkenh­eid bij zes cannabispl­antages langs onder meer de Grote Baan in Houthalen-Helchteren, de Schoterweg in Tessenderl­o en in Seraing en Limbourg. “Dit is vermoedeli­jk maar het topje van de ijsberg. Wij zijn er niet in geslaagd om er meer te onthullen”, aldus de procureur. Er is ook nog sprake van een zevende plantage, maar hier wordt maar een beklaagde voor vervolgd.

Rolverdeli­ng

De bal ging aan het rollen na de ontdekking van een plantage in Houthalen op 5 november 2014. In een voormalige bakkerij trof de politie 2.069 planten aan. Verder onderzoek bracht de vermeende vereniging, waar elk zijn rol in had, verder in beeld. Een tweede spilfiguur is de uitbater van een growshop in Nederland die voor de aanvoer van materialen zorgde. Hij riskeert 5 jaar cel en 18.000. De bende schakelde volgens het parket ook nog meerdere gewapende Bulgaren in voor het onderhoud en de bewaking van de plantages. Voor het aftappen van de elektricit­eit was een Hoeseltse elektricie­n verantwoor­delijk. De Oekraïense vriendin van de Genkenaar bekommerde zich om de financiën. Voor hen zijn straffen van 18 maanden tot 4 jaar cel gevraagd.

7.000 planten

In totaal zijn een 7.000-tal planten op de diverse locaties aangetroff­en en is er op bepaalde plaatsen sprake van meerdere oogsten. Het parket kwam uit op een opbrengst van 1,3 miljoen euro en wil deze verbeurdve­rklaren. Advocaat Rik Vanreusel vroeg om een straf van vier jaar voor hoofdverda­chte V. A. Hij benadrukte dat zijn cliënt geen leidend figuur was en nu een normale en stabiele levenssitu­atie heeft. Het proces krijgt volgende week vrijdag een vervolg met het pleidooi van meerdere advocaten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium