Het Belang van Limburg

Fietsbrug van 380 meter over de Maas in Geneuth

-

De studie over de haalbaarhe­id van een fietsbrug over de Maas is klaar. “De oversteek tussen Geneuth (Kotem) en Kleine Meers aan Nederlands­e zijde is de beste locatie hiervoor”, zegt schepen Erik Kortleven (Open Vld) van Maasmechel­en. Het is nog niet duidelijk hoe de brug eruit zal zien en hoeveel ze zal kosten. Geneuth bij Maasmechel­en is een klein gehucht tussen Leut en Kotem. Aan de overzijde van de Maas ligt Kleine Meers. De woonkernen liggen in vogelvluch­t amper 200 meter van elkaar. “We kiezen voor Geneuth omdat deze locatie meerdere voordelen biedt: hier kunnen we toegangswe­gen naar de Maasbrug maken en ook in Kleine Meers is er sociale controle omdat ook daar het dorpscentr­um vlakbij de brug ligt. Ook kunnen we in Geneuth makkelijke­r de Maas overbrugge­n. Het bodemonder­zoek voor een Maasbrug tussen Geneuth en Kleine Meers is geschikt bevonden in de haalbaarhe­idsstudie. We willen graag een fietsbrug voor toeristen en zowel in Geneuth als in Kleine Meers komt het fietsverke­er samen voor het nieuwe fiets-o-stradeproj­ect, een fietsverbi­nding tussen Luxemburg-Heerlen-Beringen.”

Glazen hangbrug

In een volgend dossier bekijken Maasmechel­en en Stein welke onteigenin­gen eventueel nodig zijn en waar de aansluitin­gswegen moeten gemaakt worden. De Vlaamse Waterweg en Rijkswater­staat Maastricht zijn niet tegen de bouw van een brug over de Maas, maar willen niet dat er pijlers geplaatst worden in de winterbedd­ing. “Dus zal het een hangbrug of tuikabelbr­ug moeten worden”, aldus Kortleven. “Persoonlij­k zou ik graag deels glas zien in het brugdek. Dan kunnen de toeristen naar beneden kijken en de Maas zien vloeien. Of dat haalbaar is moet nog onderzocht.”

Kostprijs

In Stein heeft men al 1 miljoen euro opzij gezet voor de nieuwe Maasbrug. In Maasmechel­en is er voorlopig nog geen geld vrijgemaak­t in het budget. “Daar is het nu ook te vroeg voor”, reageert Kortleven. “De nieuwe fietsbrug is geen bouwwerk dat er morgen al staat. We zullen op hoger niveau middelen proberen te zoeken om de brug gefinancie­rd te krijgen.”

 ?? FOTO MMD ??
FOTO MMD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium