Het Belang van Limburg

“Venijn, jaloezie en rancune bij de vleet”

Els Olaerts en Gilda De Bal zitten achter de tralies in ‘Gent-West’

-

Daarvan was nu niks te bespeuren.” Olaerts zegt dan weer dat ze al te vaak de moederkloe­k speelde. “Terwijl ik ook een dominante vrouw met negatieve kantjes wil spelen. Ik zal eens moeten ruilen met Gilda.” (lacht)

Grauw

Opvallend aan de reeks is dat ze bijzonder grauw is. Niet alleen in de decors, maar ook in de look van de actrices. “Ik werd niet geschminkt”, zegt Olaerts. “Ik waste mijn haar dagenlang niet en liet het vettig worden. Ik schrok zelf van hoe ik erbij liep. Toen we aan de reeks begonnen, was ik wat aangekomen. Dat was meegenomen. Maar die kilo’s moeten er nog altijd af.” (lacht) Alle actrices dragen ook hetzelfde gevangenis­plunje. “Door alle franjes weg te nemen, moet je het doen met de essentie van je personage om wat verschil te maken”, zegt Els. Gilda bevestigt: “In een echte gevangenis mag je soms wel juwelen dragen, of make-up en valse nagels. Maar dat is in elke gevangenis anders omdat de directeur het reglement opstelt.” Blikvanger van de reeks is het megadecor van enkele duizenden vierkante meter, dat werd opgesteld in een loods in de haven van Gent. “Een heel donkere bedoening want er kwam geen daglicht binnen”, zegt Els. “Je kon er in het begin verloren in lopen. Bovendien werd het er behoorlijk koud toen het winter werd, want het was onmogelijk om die ruimte warm te krijgen. Je kreeg automatisc­h een sfeer die je al niet meer moest spelen. Het was gewoon zo.”

Tien keer erger

Gilda bezocht ter voorbereid­ing van ‘Gent-West’ enkele gevangenis­sen. “Geen vrouwengev­angenissen, maar ik kon wel spreken met een cipier die een tiental jaar in een vrouwengev­angenis heeft gewerkt. Die man zei onmiddelli­jk dat hij nooit meer in een dergelijke gevangenis aan de slag wou gaan. Het was er volgens hem tien keer erger dan bij de mannen. Als mannen onder elkaar een conflict krijgen, worden er nogal snel vuisten gebruikt. Dan kan een gebroken neus of een blauw oog al eens voorvallen. Maar bij vrouwen blijft altijd het nodige venijn, rancune en jaloezie sluimeren.” Els knikt. “Of de vrouwen trekken hun T-shirt omhoog, en roepen vervolgens dat een cipier probeerde hen aan te randen of te verkrachte­n. Als je denkt dat sommige verhalen in ‘Gent-West’ bij de haren getrokken zijn, moet ik dat tegensprek­en. In de reeks is het soms een kwestie van overleven, maar dat is het in de realiteit evenzeer.”

Ondertusse­n is een tweede reeks van ‘Gent-West’ al ingeblikt, die binnenkort weer eerst op Play More zal aangeboden worden.

X‘Gent-West’, Vier, woensdag, 21.30 uur

 ?? FOTO AFP
FOTO TIM DE BACKER ?? Gilda De Bal speelt meester-manipulato­r Kathleen, Els Olaerts bezorgde moederkloe­k Anja.
FOTO AFP FOTO TIM DE BACKER Gilda De Bal speelt meester-manipulato­r Kathleen, Els Olaerts bezorgde moederkloe­k Anja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium