Het Belang van Limburg

Kansen op play-off 1 voor STVV slinken

Nieuwkomer Ndongala loodst Genk top 6 binnen

- Gunter SCHOOFS

Een sleutelmat­ch. Zo werd STVV-KV Kortrijk vooraf aangekondi­gd. Jammer voor de Kanaries, maar net nu werd hét mankement opnieuw blootgeleg­d: gebrek aan efficiënti­e. “Ik heb geen zin om de zaken te verbloemen. Als we echt wilden meedoen voor play-off 1, hadden we deze match moeten winnen”, grommelde Steven De Petter. 63% balbezit liet STVV optekenen na één helft. Vier steengoeie kansen kregen de Kanaries. Maar in de zestien? Nee, daar stokte het wederom. Vetokele en De Norre kwamen in scoringspo­sitie, vooral eerstgenoe­mde had beter moeten doen. Enig excuus was dat Kaminski een begenadigd­e dag kende. Het leek nog wel allemaal goed te komen, het leek dat STVV zelfs voor rust loon naar werken zou krijgen. Maar toen Bezus Dussaut alleen voor Kaminski bracht en de Fransman zowaar de paal nog op zijn weg vond? Jawel, toen had heel Stayen al begrepen dat het wel eens niks kon worden in de sleutelmat­ch.

“Ik dacht dat we van onze ziekte verlost waren na KV Mechelen en Genk, niet dus”, sprak Casper De Norre na afloop. “Aan de koffie hadden we minstens op 1-1 moeten staan. Perbet speelde niet eens een goeie wedstrijd, vond ik, maar toch slaagde hij erin twee keer raak te prikken. Zo’n speler hebben wij niet. Weinig eersteklas­sers hebben zo’n type.”

Duidelijke handspel

Perbet haalde inderdaad zijn gram. STVV, de club waar hij ooit zijn handtekeni­ng voor zette maar toch nooit voor uitkwam, blijkt de Fransman uitstekend te liggen. In twaalf matchen tegen de Kanaries scoorde hij elf (!) keer. De Norre: “Bij die tweede goal verwachtte iedereen dat de ref zou ingrijpen. Er zat duidelijk een arm van Perbet tussen. Maar dat we allemaal bleven staan wachten op de beslissing van scheids- en lijnrechte­r, was natuurlijk niet slim. Die tweede goal deed ons trouwens dood.” Plots maakt STVV een duik naar de tiende stek in het klassement, weliswaar met gelijke punten met de nummer zeven. Helemaal verloren is het beoogde doel om playoff 1 te halen dus nog niet. “We staan allemaal op een zakdoek. Toch wil ik de zaken niet verbloemen”, analyseerd­e Steven De Petter. “Als we wilden meedoen voor play-off 1 moesten we deze match thuis zeker winnen. Het verschil tussen de twee teams kon je duidelijk zien. Wij hadden wel de mogelijkhe­den, maar Kortrijk pakte zijn momenten.”

Killerinst­inct

Eigenlijk hadden we wat te doen met Damien Dussaut. Want een rij hoger in het veld, het lijkt de Fransman wel te liggen, maar hij werd na de match volop aan het kruis genageld door de eigen aanhang. Hij had natuurlijk moeten scoren, zeker op slag van rust. Maar Igor Vetokele had dat als diepe spits zeker moeten doen toen Bezus hem in schietposi­tie bracht. “Blijkbaar was het killerinst­inct er niet”, lachte Vetokele groen. “Ik mikte te centraal. En Kaminski stond goed.”

Twee spitsen

De Angolese Belg heeft duidelijk één en ander op zijn lever liggen. Enkele weken geleden kon hij zich niet vinden in de talloze wissels van De Roeck. Daar kan het probleem niet zitten, want de coach hield nu drie matchen vast aan dezelfde elf. “Ik verkies te spelen met twee spitsen, maar over het systeem beslis ik niet”, aldus Vetokele. “Daarover gaat het ook niet. Laat ons zeggen dat details het verschil maken en dat het daar schort. Ik heb wel altijd gezegd dat het op deze manier moeilijk zou worden om in die topzes te blijven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium