Het Belang van Limburg

“Maak van Carrefour in Genk een trendy foodhall”

Zoon van Jo Vandeurzen schrijft open brief

- Thomas JANSEN

“Stop met het aantrekken van grote internatio­nale retailers, maar open op de Carrefour-krater in Genk een gezellige, authentiek­e versmarkt.” Dat is de boodschap van Toon Vandeurzen in een open brief aan Genks burgemeest­er Wim Dries. De 25-jarige zoon van minister Jo Vandeurzen denkt daarbij aan honderd kraampjes met ambachteli­jke voedingspr­oducten uit verschille­nde landen, aangevuld met Limburgse streekprod­ucten. “We moeten terug naar onze Genkse roots, een heerlijke smeltkroes van nationalit­eiten en culturen.”

Toon Vandeurzen benadrukt dat hij de brief niet geschreven heeft als ‘zoon van’, noch als politicus. “Ik ben wel actief als adviseur op het kabinet van minister Koen Geens, maar dat heeft er in feite weinig mee te maken”, zegt Toon. “Na de aangekondi­gde sluiting van Carrefour in Genk keerde in mijn vriendengr­oep steeds weer de vraag terug wat er nu met die ruimte zou gebeuren. In die ge- sprekken merkte ik een tendens. De Genkenaar wil af van de grote dikke winkels. Ze willen terug naar de roots, naar het DNA van onze shtad. Maar als ik dan zei dat ze een mailtje moesten sturen naar de burgemeest­er, haakten ze af. En dus heb ik het initiatief maar genomen.” Toen Dries vorige week in onze krant opperde dat een nieuwe supermarkt tot de mogelijkhe­den behoorde, werd dat mailtje een open brief. Daarin beschrijft Vandeurzen hoe de Genkenaar ook deze tegenslag, na de sluiting van de mijnen en Ford Genk, wel te boven zal komen. Maar dan moet hij wel de realiteit onder ogen durven zien. “Gedaan met het aantrekken van grote internatio­nale retailers”, schrijft Vandeurzen. “We gaan ons niet laten chanteren door zij voor wie het DNA van onze stad niet primeert, maar wel de omvang van hun balans. We gaan het gewoon allemaal zelf doen. Allemaal samen, zoals bij de mijnen en bij Ford.”

Boqueria

Volgens Vandeurzen is het tijd voor een Limburgse Boqueria, naar de beroemde versmarkt in Barcelona. “Ik wil Marokkaans­e toearegthe­e drinken en verse Italiaanse cavatelli alla norma eten als ik vrienden uitnodig in Genk”, schrijft Vandeurzen, die denkt aan honderd kraampjes, aangevuld met Limburgse streekprod­ucten. “Vlees, vis, fruit, groenten, sapjes, drankjes, wijnen, specialite­iten … Het moet allemaal kunnen in onze foodhall. En waarom niet gecombinee­rd met animatie, met bijvoorbee­ld een Italiaans muziekband­je?” Versmarkte­n of foodhalls zijn in opmars. In Antwerpen werd in 2016 de eerste Belgische foodhall geopend, Gent en Leuven volgden snel. Kan het ook in Genk? Retailexpe­rt Jorg Snoeck is alvast helemaal gewonnen voor het idee. “Het kan in een stad, waar toch vaak eenzaamhei­d heerst, een echte ontmoeting­splek worden. Maar dan moet het wel authentiek zijn, met nieuwe, te ontdekken producten. Dat kan perfect in Genk, een stad met een waaier aan culturen. Bovendien zijn mensen vandaag meer en meer op zoek naar nieuwe, originele producten, in plaats van de dingen die je in alle supermarkt­en vindt.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De stad Antwerpen telt met Mercado al een foodhall zoals Toon Vandeurzen (kleine foto) er één bepleit in zijn open brief.
FOTO WIM HENDRIX De stad Antwerpen telt met Mercado al een foodhall zoals Toon Vandeurzen (kleine foto) er één bepleit in zijn open brief.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium