Het Belang van Limburg

Bang afwachten voor Brussels Airlines

- Christine DE HERDT / Farid EL MABROUK

De onrust bij personeel en vakbonden van Brussels Airlines wordt groter. De Duitsers van Lufthansa willen het Belgische kroonjuwee­l, herrezen uit de as van Sabena, bij het grof huisvuil zetten. Het merk zou verdwijnen, net als de Belgische CEO Bernard Gustin. De politiek roert zich. En een vijftigtal CEO’s pleit in een open brief voor “een sterke en in Brussel verankerde luchtvaart­maatschapp­ij”. Vandaag is het D-day voor Brussels Airlines. Rond 13 uur vergadert de raad van bestuur van de Belgische SN Airholding in Frankfurt. CEO Bernard Gustin gaat met vuur vechten voor de plannen die hij met de luchtvaart­maatschapp­ij voor ogen heeft. Wellicht tevergeefs. Al sinds 2014 is het duidelijk dat hij op een heel andere lijn zit dan grote Lufthansa-baas Carsten Spohr. Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker zullen wellicht hun koffers mogen pakken. “De agenda van die raad van bestuur is duidelijk”, zegt een welingelic­hte bron. “Veranderin­g van management en beëindigen van contract. Dan weet je het wel.” Zijn werknemers lanceerden een Facebookpe­titie waarin ze hun steun uitspreken voor hun baas. 47 vooral Belgische CEO’s springen op dezelfde kar. Onder andere Bert De Graeve (Bekaert, Telenet, Sibelco), Michèle Sioen (Sioen), Nicolas Boel (Solvay) en Arnoud de Pret (AB Inbev) onderteken­den een open brief waarin ze hun steun betuigen voor onze nationale luchtvaart­trots.

Harde acties

Brussels Airlines heeft nu nog een uniek model waarbij het zowel lage tarieven als service en langeafsta­ndsvluchte­n aanbiedt. Maar die constructi­e, waar Gustin zo in gelooft, dreigt op de schop te gaan. “Er liggen drie scenario’s op tafel”, zegt Paul Buekenhout van de christelij­ke bediendebo­nd LBC. “Maar er heerst nog onduidelij­kheid. Als de Duitsers de stuurknupp­el volledig gaan overnemen -wat sowieso banen zal kostenzull­en er harde acties komen”, reageert Filip Lemberecht­s van het liberale ACLVB. “We zijn klaar om te staken”, zegt Buekenhout. “De piloten, die al enkele dagen stiptheids­acties houden, hebben we mee. We verwachten ook dat het grond- en cabinepers­oneel solidair zal zijn. De bonden trekken aan één zeel.” Lemberecht­s: “De reactie zal heel emotioneel zijn. We hebben hard moeten werken om dit bedrijf winstgeven­d te maken.” In 2016 maakte Brussels Airlines nog vijftien miljoen euro winst. “Het kan niet zijn dat dat met één pennentrek wordt uitgeveegd.”

Belgisch kroonjuwee­l

Eddy Van de Voorde, transporte­conoom aan de Universite­it Antwerpen, begrijpt dat de emoties hoog oplopen. “Brussels Airlines is één van de laatste Belgische kroonjuwel­en die we hebben”, zegt hij. “Natuurlijk zou het dom zijn van de Duitsers om de naam te schrappen. Maar ik geloof nooit dat ze dat gaan doen. Zeker voor Afrika niet.” En toch beseft hij dat veranderin­g noodzakeli­jk is. “Dit is geen tweede Sabena hé. Dit wordt geen afslachtin­g. Het banenverli­es zal beperkt blijven. Dit is een verhaal van groei. Een verhaal van het hoofd bieden in een concurrent­iële markt. Onder wiens vleugels ze dat doen, dat kan de Duitsers niet zo veel schelen.”

Intussen wordt druk gelobbyd achter de schermen. Premier Charles Michel (MR) is op de hoogte gesteld. Ook Vlaams minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en mobiliteit­sminister François Bellot (MR) hebben contacten, maar willen geen commentaar kwijt. Toch wordt het moeilijk om de Duitse “panzer division” tegen te houden. De vier Belgische bestuurder­s kunnen immers sinds 1 januari hun veto niet meer stellen. Dat betekent dat de vijf Duitse bestuurder­s met een eenvoudige meerderhei­d hun wil kunnen doordrukke­n.

“Het is gewoon de macht van het geld”, zegt CD&V-Kamerlid en Zaventemna­ar Eric Van Rompuy. “Lufthansa heeft eind 2016 100 procent opgekocht en heeft alle macht. Er waren wel garanties dat de naam niet zou verdwijnen en Brussels Airlines niet volledig zou opgaan in Eurowings, maar dat is nooit definitief bevestigd geweest.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium