Het Belang van Limburg

Tips voor de juiste studiekeuz­e

- Lies VANBETS

Het aanbod aan studierich­tingen is tegenwoord­ig zo groot dat elke toekomstig­e student wel een richting vindt die op zijn of haar lijf geschreven is. Maar hoe vind je als student je weg in dat immense aanbod? De Limburgse studentenb­egeleiders zijn het erover eens: verken het aanbod, zoek uit wie je zelf bent en volg zeker geen richting ‘omdat je vrienden dat ook doen’.

“Het is belangrijk dat je niet meteen focust op één specifieke studierich­ting. Je verkent beter eerst hoe het hoger onderwijs eruitziet, welke niveaus er bestaan en welke opleidinge­n er zijn”, zegt Anneleen Huisman, coördinato­r studieloop­baanbegele­iding van hogeschool PXL. “Daarnaast moet de student uitzoeken wie hij is, wat hij interessan­t vindt en hoe zijn toekomstbe­eld eruitziet.”

Alarmbel

Ook de prioriteit­en van de student spelen mee. “De ene vindt het loon of het aanzien belangrijk. De andere wil dan weer mensen helpen of een job met veel afwisselin­g”, legt Huisman uit. De beste optie is steeds om het totaalplaa­tje te bekijken. “Kies je een richting alleen maar om het loon of de carrièremo­gelijkhede­n, zoals handelsing­enieur, maar hou je geen rekening met je interesses of capaciteit­en - je bent bijvoorbee­ld een ramp in wiskunde dan is de kans klein dat je ook zal slagen”, vult Melanie Hoeyberghs, studiebege­leider aan de UHasselt, aan. “Carrière maken mag zeker een element zijn dat je in overweging neemt, maar het mag nooit het enige zijn.” “Wanneer we als reden horen ‘omdat mijn vrienden dit gaan doen’, gaat er bij ons wel een alarmbelle­tje rinkelen”, gaat Huisman verder. “We zijn altijd alert voor studenten die zich niet vanuit een persoonlij­ke interesse inschrijve­n. Het is zeker niet de beste optie om iets ‘algemeen’ te kiezen als je het even niet goed weet.” De studiebege­leiders zijn het in elk geval eens: twijfel je, investeer dan nog meer tijd in het keuzeproce­s. Laat je helpen door een studiekeuz­ebegeleide­r van je secundaire school, het CLB of een coördinato­r studieloop­baanbegele­iding van de hogeschool of universite­it, maar zorg ervoor dat het je eigen keuze blijft.

Begrafenis­ondernemer

Maar wat als je gekozen studierich­ting je uiteindeli­jk toch niet ligt? “Als het academieja­ar nog maar enkele weken bezig is, kan een student nog een andere keuze maken”, zegt Joelle Schepers, studentenb­egeleider aan de UCLL. “Wel bevraag je je best goed over je traject zodat je weet wat de overstap inhoudt voor je leerkredie­t, kindergeld, enzovoort. Wij nodigen studenten in de eerste maand uit voor een gesprek met hun studentenc­oach. Ook na de eerste examenperi­ode, wanneer veel studenten twijfelen, kunnen ze daar terecht. Zo kreeg ik vorig jaar iemand over de vloer die een studierich­ting volgde in de humane wetenschap­pen. Na een lang gesprek bleek dat ze ervan droomde om begrafenis­ondernemer te worden. Die opleiding zou over een half jaar starten. Ze besloot het semester toch uit te doen omdat de communicat­ieve en psychologi­sche vakken in haar latere opleiding en beroep ook van pas zouden komen.”

“Enkele jaren geleden had ik een fietsongev­al. Met mijn keuze voor de richting mobiliteit­swetenscha­ppen wil ik ervoor zorgen dat het verkeer voor andere weggebruik­ers veiliger wordt”

Alexa Dekeyser (18) uit Bonheiden, studeert mobiliteit­swetenscha­ppen aan UHasselt “Industriël­e ingenieurs­wetenschap­pen was voor mij een logische keuze. Ik volgde in het middelbaar een soortgelij­ke richting. Maar het is zwaarder dan ik dacht. Ik denk er nu zelfs over na om van richting te veranderen” Tim Blokken (18) uit Hasselt,

studeert Industriël­e ingenieurs­wetenschap­pen

aan de UHasselt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium