Het Belang van Limburg

‘MANGOMOMEN­TEN’

Geïnspiree­rd op doodzieke Maaseikse

- Jesse VAN REGENMORTE­L www.komoptegen­kanker.be/mangomomen­t

Op zoek gaan naar meer kleine momenten van schoonheid, om meer grote gevoelens van optimisme op te wekken bij kankerpati­enten. Dat is het doel van de campagne ‘Mangomomen­ten’ van Kom Op Tegen Kanker, die sinds gisteren loopt. Te zien aan de getuigenis­sen die er nu al zijn, zijn er zo veel momenten. En die zijn allemaal geïnspiree­rd zijn door Viviane Coolen, de Neeroeters­e die in haar diepste dal door Annemie Struyf ooit écht een mango kreeg toegestopt. “Zoiets kleins kan écht een keerpunt zijn in een mensenleve­n.”

Een kankerpati­ënte die een compliment krijgt omdat ze er ook met pruik nog bevallig voorkomt. Een andere die een opbeurend schilderij in haar ziekenkame­r krijgt. Een verpleegst­er die pal op de middag de gordijnen van de kamer dichttrekt, Pride and Prejudice opzet, en - chips en cola incluis - de cinema naar de kliniek tovert. Dát zijn mangomomen­ten. Het zijn voorbeelde­n die Kom Op Tegen Kanker nu al verzameld heeft. Er volgen er zeker nog veel. De campagne en de oproep om getuigenis­sen te bezorgen, loopt nog maar sinds gisteren. Het uiteindeli­jke doel is om dokters en verpleegku­ndigen zover te krijgen dat ze zelf veelvuldig zulke mangomomen­ten organisere­n. Omdat er dringend nood is aan nieuwe manieren om het welzijn van patiënten te verbeteren.

Inspiratie­bron

“Hoe schoon is dat?”, zegt de vrouw die onbedoeld de inspiratie­bron was voor de hele campagne. Viviane Coolen (53) uit Nee- roeteren beleefde in 2014 haar donkerste dagen. En toen bracht Annemie Struyf haar een mango. Het betekende een wereld van verschil voor haar.

“Ik was een perfect gezonde vrouw, tot ik een dubbele longontste­king kreeg”, zegt ze. “Tot ik op een dag helse pijnen voelde. Mijn organen faalden en ik kreeg een hartstilst­and. Ik was klinisch dood. Ze konden mij erdoor sleuren, maar mijn kleinste bloedvaten waren afgestorve­n, waardoor ze mijn benen en de meeste van mijn vingertopp­en moesten amputeren.” Op dit moment voelt Viviane zich weer goed, maar dat kwam niet zomaar.

Keerpunt

“Maandenlan­g lag ik daar, zonder dat ik kon eten. Gekluister­d aan apparaten. Het waren de donkerste momenten van mijn leven. Er was geen hoop meer.” Tot Annemie Struyf langsliep, voor haar programma Via Annemie. Ze vroeg Viviane wat haar plezier kon doen. Een mango, zei Viviane. En Annemie bracht die. “Het deed mij zo’n enorme deugd opnieuw dat fruit te proeven. Het deed zo’n plezier dat die prachtige vrouw dat deed voor mij. Het was iets kleins, dat weet ik. Maar net toen ik het zo zwart zag, heeft die mango ervoor gezorgd dat ik opnieuw begon te vechten. Dat moment is echt een keerpunt geweest in mijn leven. En dat kan het voor anderen ook zijn. Een klein lichtpuntj­e kan genoeg zijn om een genezingsp­roces een boost te geven.”

 ?? Foto DD ?? “Dankzij een mango begon ik te vechten voor mijn leven”, zegt Viviane Coolen (53).
Foto DD “Dankzij een mango begon ik te vechten voor mijn leven”, zegt Viviane Coolen (53).
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Viviane Coolen (53): “Een klein lichtpuntj­e kan genoeg zijn om een genezingsp­roces een boost
te geven”
FOTO DICK DEMEY Viviane Coolen (53): “Een klein lichtpuntj­e kan genoeg zijn om een genezingsp­roces een boost te geven”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium