Het Belang van Limburg

Dit moet ervoor zorgen dat er niets misloopt

- Marc KLIFMAN

Nooit eerder werden voor een proces in ons land zoveel veiligheid­smaatregel­en genomen als vandaag. Salah Abdeslam (foto) wordt zelfs via een geheime route vanuit Frankrijk naar Brussel gebracht. Eens in het justitiepa­leis telt nog maar één vraag: gaat de Molenbeeks­e terrorist eindelijk praten?

BRUSSEL -

Wie staan vandaag terecht?

Alles draait om twee terroriste­n: hoofdrolsp­eler Salah Abdeslam (28) en zijn Tunesische kompaan Sofien Ayari (24). Zij staan terecht omdat ze op 15 maart 2016 in een appartemen­t in de Driesstraa­t in Vorst het vuur openden op zes agenten. Bij de huiszoekin­g dacht de politie dat ze een leegstaand­e safehouse zouden aantreffen. Maar de terroriste­n bleken zwaarbewap­end met machinegew­eren. Een sluipschut­ter kon de derde terrorist, Algerijn Mohamed Belkaid (35), uitschakel­en. Abdeslam en Ayari konden ontkomen. Abdeslam werd drie dagen later in een andere woning in Sint-JansMolenb­eek opgepakt. Het proces vandaag heeft nog niets te maken met de aanslagen in Parijs of Brussel. Die processen volgen later nog.

Welke straf riskeren ze?

Abdeslam en Ayari worden vervolgd voor poging tot moord in een terroristi­sche context. Maar al op de eerste procesdag dreigt discussie te ontstaan over de precieze strafmaat die de terroriste­n riskeren. Het kabinet van justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) meent dat Salah Abdeslam veertig jaar celstraf riskeert. Ook de Brusselse rechtbankv­oorzitter Luc Hennart is die mening toegedaan. Maar Sven Mary, Abdeslams advocaat, is het daar niet mee eens. Volgens hem zorgt een recent arrest van het Grondwette­lijk Hof ervoor dat zijn cliënt maximaal twintig jaar cel riskeert. Pas op het proces zal blijken hoeveel de aanklager uiteindeli­jk vordert.

Welke veiligheid­smaatregel­en worden genomen?

De maatregele­n zijn ongezien. Niet verwonderl­ijk, want alleen al de mediabelan­gstelling – 350 (internatio­nale) journalist­en komen het proces volgen – maakt duidelijk wat vandaag op het spel staat. Er worden zo’n 150 politieage­nten ingezet. “Rond het justitiepa­leis wordt een grote perimeter opgesteld waarbij het verboden is om te parkeren op veel plaatsen”, zegt Ilse Van de keere, woordvoers­ter van de politiezon­e Brussel Hoofdstad. “Mensen die in het justitiepa­leis moeten zijn, moeten rekening houden met veel vertraging­en. Iedereen zal uitgebreid gecontrole­erd worden. Vandaar dat het gebouw uitzonderl­ijk al om 6.30 uur opengaat.” Abdeslam wordt door Frankrijk uitgeleend voor het proces. Hij zal elke nacht doorbrenge­n in de Noord-Franse gevangenis van Vendin-le-Vieil. Hoe hij naar het proces geëscortee­rd wordt, blijft een groot geheim en kan in extremis nog veranderd worden. De kans is reëel dat het transport van de terrorist per helikopter gebeurt. “Maar of hij nu te land, ter zee of door de lucht wordt overgebrac­ht, we geven dat uit veiligheid­soverwegin­gen niet op voorhand prijs”, verklaarde minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren. 150 politieage­nten

Helikopter, sproeiwage­ns en hinderniss­en Extra controles en perimeter aan justitiepa­leis Elke dag over en weer naar Frankrijk

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium