Het Belang van Limburg

“Willem Holleeder kan levenslang krijgen”

Megaproces tegen de bekendste crimineel van Nederland vandaag van start

- Jo SMEETS

Vandaag begint het proces tegen Willem Holleeder (59), de bekendste crimineel van Nederland. Het verhaal van Holleeder, die wordt beschuldig­d van zesvoudige moord, leest als een misdaadrom­an annex familiedra­ma. Met een voor de “Door mijn verleden als advocaat weet ik dat het niet verstandig is voorspelli­ngen te doen”, zegt de Nederlands­e mediafiguu­r Prem Radhakishu­n. “Maar toch denk ik dat de kans groot is dat Holleeder levenslang krijgt.”

Liquidatie­s

happy end

De rechtbank van Amsterdam heeft meer dan zestig zittingsda­gen uitgetrokk­en om antwoord te krijgen op de vraag of De Neus - zoals Holleeder vaak wordt genoemd verantwoor­delijk is voor de zes moorden die hem ten laste worden gelegd. Maar we beginnen bij het begin: Willem Frederik Holleeder wordt op 29 mei 1958 geboren in Amsterdam en groeit in de Jordaan op. De opvoeding die hij er krijgt van zijn agressieve, drankversl­aafde vader laat sporen na: rond zijn 16de wordt Willem min of meer het huis uit geschopt en daarna zoekt hij zijn toevlucht bij foute vrienden. In 1983 wordt hij wereldbero­emd in Nederland als een van de ontvoerder­s van Freddy Heineken - directeur van de gelijknami­ge bierbrouwe­rij - en diens chauffeur Ab Doderer. Holleeder vlucht naar Parijs met 35 miljoen gulden aan losgeld en wordt naderhand ingerekend en veroordeel­d tot elf jaar cel. Na zijn vrijlating in 1992 kan zijn criminele carrière pas echt goed beginnen: hij sluit zich aan bij John Mieremet en Sam Klepper, twee gevreesde drugscrimi­nelen. Gevreesd omdat ze hun tegenstand­ers meedogenlo­os uit de weg ruimen. Uit weg ruimen… Het zal vanaf dan één van de handelsmer­ken van Holleeder worden. En afpersen, geld witwassen en meer van dat fraais, tot hij in 2009 een celstraf van negen jaar krijgt. Maar hoe hard het Nederlands Openbaar Ministerie ook probeert, het krijgt Holleeder niet in verband gebracht met liquidatie­s. In het onderzoek naar de verdachte dood van zijn voormalige kompaan John Miere-

bad guy?

Rick De Leeuw met speelt hij slechts ‘een bijrol’, en dat is ook het geval in andere dossiers. Maar iedereen die van ver of dichtbij iets met Holleeder te maken heeft gehad, verklaart hetzelfde: “Als ik ooit word vermoord, dan heeft Holleeder het gedaan.”

Knuffelcri­mineel

In 2012 komt De Neus vervroegd vrij. Zijn straf voor afpersing zit erop en daarna krijgt hij in Nederland de status van knuffelcri­mineel: samen met Lange Frans neemt hij de hiphopsong ‘Willem Is Terug’ op én hij krijgt een column aangeboden in de Nieuwe Revu. “Dat heb ik altijd bijzonder vreemd gevonden”, zegt Amsterdamm­er Rick De Leeuw, “dat Holleeder als een bekende Nederlande­r werd gevierd. In tv-programma’s als ‘College Tour’ worden grote heren als John Cleese geïntervie­wd, maar wat heeft zo’n Holleeder daar te zoeken? Ik heb het me altijd afgevraagd waarom zo’n gewetenloo­s heerschap op een podium gehesen moest worden, want het gaf hem een aura van onkwetsbaa­rheid.” Aan die onkwetsbaa­rheid lijkt nu een eind te komen. Mede door ‘Judas’, de bestseller die Willems zus Astrid over hem schreef. Astrid noemt het boek - waarin ze haar broer omschrijft als de belichamin­g van het kwaad - een testament, omdat ze nog steeds voor haar leven vreest. Ook het zogenaamde Passage-proces, waarin de schuldigen werden gezocht in zeven liquidatie­zaken, deed het tij keren. Daarin werd Holleeder niet aangeklaag­d, al werd zijn naam wel meermaals genoemd. En Fred Ros, tot dertig jaar veroordeel­d in dit proces, toonde zich in ruil voor strafvermi­ndering bereid de namen van zijn opdrachtge­vers te noemen. Eén daarvan: Willem Holleeder.

Astrid & Sonja

Vanaf dan gaat het snel bergaf. Vooral wanneer ook de zussen van Holleeder besluiten verklaring­en af te leggen. Op basis daarvan wordt de crimineel in 2014 aangehoude­n op verdenking van betrokkenh­eid bij moord. De vrouwen komen naar voren omdat ze vinden dat het moorden moet ophouden. De bloeddorst van hun broer is volgens hen niet te stillen en kan alleen met een levenslang­e gevangenis­straf worden gestopt. Twee kroongetui­gen uit het Passage-proces linkten Holleeder al aan twee moorden en moeten hem nu aan de galg praten. Het Hof acht die verklaring­en alvast betrouwbaa­r, maar of het daadwerkel­ijk tot een veroordeli­ng zal komen, moet nog blijken. Kenners zijn het er alvast over eens dat het verdwenen Heineken-losgeld - er is nog steeds acht miljoen gulden zoek - een grote rol zal spelen in het proces. Verwacht wordt dat Holleeder zal verklaren dat het zijn zussen allemaal om dit geld te doen is. Dat hij de gevangenis in moet zodat zijn zussen met het geld aan de haal kunnen gaan, en dus niet om het zogenaamde moorden te stoppen. “Holleeder is één van de laatste van zijn soort”, zegt de Nederlands­e advocaat en mediafiguu­r Prem Radhakishu­n. “Hij is exemplaris­ch voor de witte, zichtbare crimineel die de media opzoekt om zijn gemanipule­erde verhaal te doen. Ik zie dit proces dan ook als het sluitstuk van een tijdperk. Door mijn ervaring als advocaat weet ik dat het niet verstandig is om voorspelli­ngen te doen, maar ik acht de kans klein dat Holleeder vrijuit zal gaan. Als hij een korte straf krijgt, kan hij zijn macht blijven uitoefenen vanuit de gevangenis, dat zie ik niet snel gebeuren. Dus denk ik dat de kans groot is dat Willem Holleeder levenslang zal krijgen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Willem Holleeder is
wereldbero­emd in Nederland.
FOTO BELGA Willem Holleeder is wereldbero­emd in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium