Het Belang van Limburg

“Overdag fuiven, morgen werken”

- Thomas JANSEN

Een zondagnami­ddag, loeiharde techno- en housemuzie­k en een leuk verkleedth­ema. Meer is er niet nodig voor een geslaagde Thé Dansant. Het succesrece­pt, dat negen jaar geleden bedacht werd door drie Leuvenaren, lokte zondag een duizendtal fuifganger­s naar Hangar 58 in Bokrijk (Genk). Stuk voor stuk uitgedost als fanatieke gothics, een subcultuur uit de punkrock van de jaren 80 waarin zwarte kledij overheerst. Wie zijn geschieden­is kent, denkt bij Thé Dansant aan het Frankrijk van de negentiend­e eeuw, waar de elite op zondagnami­ddag samenkwam voor thee en een danspartij. Onder de afkorting TD evolueerde het sindsdien tot een studentenf­uif. Zondagnami­ddag werd donderdaga­vond, en de thee ruimde plaats voor bier en cocktails.

Kjell Materman bracht het concept samen met zijn broer en een vriend negen jaar geleden echter terug naar de zondagnami­ddag. Hij voegde er loeiharde muziek en een variërend verkleedth­ema aan toe, en een succesrece­pt was geboren. “House en techno waren in België tot dan voorbehoud­en voor nachtclubs”, zegt Kjell. “Dat is ook leuk natuurlijk, maar in Berlijn en Ibiza hadden we gezien dat feesten op een zomerse zondagnami­ddag ook fijn kon zijn. Onze edities zijn qua bezoekers exponentie­el gegroeid, tot een duizendtal nu. Aanvankeli­jk organiseer­den we enkel op de eerste zondag van de maand in de zomer, maar op Facebook kwam al snel de vraag voor een winteredit­ie. Die houden we telkens op unieke locaties, en nu is dat Bokrijk. Eerder kozen we bijvoorbee­ld al voor recreatied­omein De Wouterbron in Opoeteren, en het kasteel van Duras in Sint-Truiden. Het thema is willekeuri­g, al zoeken we soms wel naar een link met de locatie. Zo hebben we eens een feestje gehouden in een abdij met als thema ‘religie’. Veel dansende nonnen en paters gezien toen (lacht).”

Zwarte kledij

Een ticketje kost 23 euro, maar wie verkleed komt als gothic, krijgt vijf euro terug in de vorm van drankbonne­n. Zwarte kledij, oogschaduw en lippenstif­t zijn dan ook alom aanwezig. Opvallend: in de Hangar 58 treffen we opvallend veel bezoekers aan van ver buiten Limburg. “Overdag feesten is ideaal, want morgen moet ik werken”, zegt Julie De Bolster uit Vilvoorde, die samen met haar vriendin Isabelle zich de ziel uit haar lijf danst. Ook Evi Wilmus (36) uit Diest vindt feesten op zondagnami­ddag ideaal. “Op mijn leeftijd kan je niet meer tot laat in de vroege uurtjes in een nachtclub hangen”, lacht Evi. “Nu zitten we straks op tijd in ons bed, en hebben we morgen geen last van dit feestje. Hoewel, de muziek staat hier wel heel erg luid. Ik denk niet dat Joke Schauvlieg­he komt dansen vandaag.”

Om 22 uur komen de laatste beats uit de boxen. “We werken samen met enkele busmaatsch­appijen, zodat iedereen veilig thuis geraakt”, zegt Kjell Materman. “Daardoor maakt het voor onze bezoekers ook niet uit waar het event doorgaat, en kunnen wij nog sterker inzetten op unieke locaties. Vele fuifganger­s die hier vandaag komen feesten, zullen wellicht nog nooit in Bokrijk geweest zijn. Op die manier leren zij ook nieuwe plaatsen kennen.”

 ??  ??
 ?? Foto BOBE ?? Julie en Isabelle: “Overdag feesten is ideaal, want morgen moeten we werken.”
Foto BOBE Julie en Isabelle: “Overdag feesten is ideaal, want morgen moeten we werken.”
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Een duizendtal fuifganger­s, uitgedost als gothics, zakte zondagnami­ddag af naar Bokrijk.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Een duizendtal fuifganger­s, uitgedost als gothics, zakte zondagnami­ddag af naar Bokrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium