Het Belang van Limburg

Besturen tot de laatste dag

- Noël Slangen

Gekleed in het stijlvolle zwart van rouw, geven de medewerker­s van Carrefour Genk dezer dagen uiting aan hun verdriet. Dat een vallende boom meer lawaai maakt dan een groeiend bos, merkte een politicus op. Dat er de laatste jaren bij andere warenhuisk­etens duizenden nieuwe jobs zijn bijgekomen, merkte een ander op. En dat men in Limburg massaal op zoek is naar nieuwe werknemers, ook veel laaggescho­olden… Dat klopt allemaal wel, maar is dat een troost voor de medewerker­s van Carrefour? Een job is meer dan een inkomen of een zekerheid. Het is ook een omgeving waar je collega’s en vrienden hebt, waar klanten bekenden geworden zijn en waar je vaste plekjes hebt, zoals voor een koffie tussendoor. Dat vervang je niet zomaar met een nieuwe job.

Er zou interesse zijn van andere ketens om op dezelfde locatie een warenhuis uit te baten. Dat is te hopen voor Genk, want zonder die invulling ziet het er slecht uit voor dit shoppingce­nter en voor het Genkse stadscentr­um in het algemeen. Dat stadscentr­um is kwetsbaar. Burgemeest­er Wim Dries heeft in een van de moeilijkst­e en uitdagends­te gemeenten van het land prachtige dingen gerealisee­rd. Maar met zijn ambitie om in Genk een echt commerciee­l handelscen­trum uit te bouwen, sloeg hij de bal mis. Genk is een gedecentra­liseerde stad, bestaande uit talloze subkernen, vergelijkb­aar met de structuur van Los Angeles, dat ook geen echt centrum heeft. Genk mist het publiek om een volwaardig commerciee­l stadscentr­um te laten draaien. De in het oog springende leegstand, her en der wat beter verstopt achter kleurrijke stickers, is er de pijnlijke getuige van. De subcentra van Genk nog meer versterken dan vandaag al het geval is, werkt beter dan investeren in een vale kopie van Hasselt.

In de commerciël­e kracht van Hasselt mag men zich overigens ook niet vergissen. Meer dan een handelssta­d, is Hasselt een horeca-stad. Met de horeca als magneet, handhaaft Hasselt zich moeiteloos als derde winkelstad van Vlaanderen. Dat gebeurt eerder ondanks dan dankzij het stadsbestu­ur. Dat men er niet in slaagt om binnen een redelijke termijn een tot op de draad versleten Grote Markt te heraanlegg­en, is veelzeggen­d. Toch zijn er tekenen dat het stadsbestu­ur een nieuwe adem gevonden heeft. De plannen om in het centrum meer woonruimte te creëren voor alleenstaa­nden en jongeren en het aantrekken van een centrumman­ager, zijn hoopgevend­e signalen. De Limburgse gemeenten maken zich stilaan op voor de verkiezing­en. Maar met een economie die razendsnel evolueert kan men het zich niet veroorlove­n om al in verkiezing­smodus te gaan. Er zal tot de laatste dag bestuurd moeten worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium