Het Belang van Limburg

Standard trekt stijgende lijn door

Luikenaars solliciter­en na simpele zege in Lokeren nadrukkeli­jk voor play-off 1

- Bob FAESEN

Standard lijkt vertrokken. Na glansprest­aties tegen Anderlecht (3-3) en in de beker tegen Club Brugge (4-1) pakten de Luikenaars zaterdag eenvoudig de scalp van Lokeren. “Ik was bang dat mijn spelers met hun hoofd bij de beker zouden zitten, maar ik ben blij met de focus die ze lieten zien”, zei Ricardo Sa Pinto, die zijn ploeg keihard ziet beuken op de poort van play-off 1. De Portugees bouwde op voorhand wat voorzichti­gheid in. In het verleden was immers al vaak gebleken dat Standard het moeilijk had om de wisselvall­igheid van zich af te schudden.

“We moesten vermijden dat de spelers met hun hoofd bij de bekermatch van donderdag zaten. Play-off 1 is en blijft namelijk ons hoofddoel. We mochten geen punten meer verliezen. Ik ben blij dat mijn spelers de focus hielden”, zei Sa Pinto.

Oké, het was op Daknam minder spectacula­ir als tegen Anderlecht en Club, maar de Rouches oogden bijzonder zelfverzek­erd. Ze controleer­den de match en creëerden met name voor rust veel doelgevaar. Lang bleef het 0-0. Mpoku vergat twee meter voor doel om de trekker over te halen en Verhulst veegde knap een kopbal van Sa uit zijn doel.

Emond

Geen erg, want Renaud Emond heeft zijn torinstinc­t helemaal teruggevon­den. Nadat hij eerder de paal trof, werkte hij de rebound binnen. Zijn vierde goal in twee matchen. “Je ziet wat een beetje vertrouwen kan doen”, glunderde de spits achteraf.

In de tweede helft liet Standard de thuisploeg komen. Sa Pinto: “Door de vele matchen zaten we Ricardo SA PINTO

Trainer Standard niet meer zo fris waardoor we niet langer konden pressen. We gingen lager spelen en probeerden tegen te stoten. Na de 0-2 (strafschop­goal van Duje Cop, nvdr) was de match gespeeld.”

Razvan Marin dikte in de slotfase nog aan tot 0-3. De Roemeen kreeg rust en was op de bank begonnen voor Gojko Cimirot. “Ik zou Marin elke match willen opstellen, maar als ik hem 90 minuten had laten spelen, was hij niet fit geweest voor Brugge. Daar gaat hij belangrijk voor ons zijn.”

Rentree Carcela

Het zegt tegelijker­tijd iets over het huidige Standard dat het in volle PO1-strijd zijn man in vorm zomaar op de bank kan laten. De Luikse kern oogt na de wintermerc­ato veel breder. Zo maakte Mehdi Carcela zijn rentree. De flankspele­r oogde niet altijd even scherp, maar gaf wel de assist voor de 0-3. “Je zag in twintig minuten zijn kwaliteite­n”, vond Sa Pinto. “Nu moeten we hem fit krijgen. Hij heeft namelijk niet alleen een collectief doel - met ons naar playoff 1 - maar hij wil ook met Marokko naar het WK.”

 ?? FOTO PHOTONEWS ?? Carcela was bij zijn terugkeer meteen goed voor een assist.
FOTO PHOTONEWS Carcela was bij zijn terugkeer meteen goed voor een assist.
 ?? Foto BELGA ?? Peter Maes.
Foto BELGA Peter Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium