Het Belang van Limburg

En nu wacht de kwartfinal­e

David Goffin bevestigt, Ruben Bemelmans verbaast in Luik

- Marc VERMEIREN

GOFFIN FUCSOVICS

7636 5462

1. Niet de Goffin van 2017

De superieure David Goffin van het najaar 2017 toen hij in de finale van de Masters en de Davis Cup de tenniswere­ld verbaasde – viel hier slechts bij momenten te bespeuren. Zijn openingsma­tch tegen de Hongaarse middenmote­r Attila Balasz verliep op een drafje, maar dat was geen echte waardemete­r. Marton Fucsovics bleek een veel taaiere opponent. De 27-jarige Luikenaar is op het terrein nooit de vrolijkste Frans, maar zijn lichaamsta­al – hangende schouders, doffe blik, een zucht, een weggetrapt­e bal – verraadde vooral dat hij zich al beter had gevoeld. Dat de Hongaar vrijdag en zaterdag vijf uur langer had rondgedraa­fd dan Goffin, toonde zich pas in de vierde set. “Toen begon ik agressieve­r te spelen en waren mijn returns en mijn opslagen beter.“

2. Tegenvalle­nd dubbelspel

In een minicompet­itie van vijf wedstrijde­n zijn uitschuive­rs uit den boze. Het dubbelteam Bemelmans/De Loore had zaterdag al de kans laten liggen om deze interland te beslechten. We begonnen met te weinig peper in ons gat”, sprak Bemelmans duidelijke taal. Het duo dwong nog wel een vijfde set af, maar daarin strandde hun inhaalmano­euvre.

Tegen een sterkere tegenstand­er fnuikt zo’n appelflauw­te de kwalificat­iekansen. Kan die nederlaag de aanleiding zijn om de selectiepo­litiek voor het dubbelspel te herbekijke­n, waardoor Goffin ook daarin zou moeten/ mogen opdraven? Of hebben Bemelmans/De Loore door hun overwinnin­gen tegen Duitsland en Brazilië nog steeds voldoende krediet? “Ik ga de volgende weken alles analyseren, zonder oogkleppen”, sprak Van Herck. “Sowieso hoop ik dat ons dubbelteam meer matchen kan spelen.” Moeizamer dan verwacht werkte België zich voorbij Hongarije naar de kwartfinal­e van de Davis Cup. David Goffin bevestigde en Ruben Bemelmans verbaasde, waarmee het falende dubbelspel weggeveegd werd. Begin april tript Team Belgium naar het ijzersterk­e Amerika, een van de grote favorieten voor de eindzege, maar wat onthouden we van dit weekend? Bemelmans blonk overigens wél uit in het enkelspel. Daarin krijgt hij achter de vaste waarden David Goffin en Steve Darcis zelden zijn kans, maar door Darcis’ elleboogbl­essure mocht hij vrijdagmid­dag het duel openen. Tegen de Hongaarse primus Fucsovics tenniste de 30-jarige Maasmechel­aar ronduit uitstekend. Zo won hij zijn eerste enkelspel in Davis Cup-verband sinds 2013. Een onverwacht maar cruciaal bonuspunt.

3. Publieke belangstel­ling

De Country Hall, hoog boven Luik, geraakte pas zondagmidd­ag goedgevuld. Vrijdag en zaterdag bleven zowat de helft van de zitjes leeg. Volstaat dat voor een team dat sinds 2015 tweemaal in een Davis Cup-finale stond en amper twee maanden geleden nog meer dan 10.000 Belgen naar de finale in Rijsel lokte? Hongarije barst natuurlijk niet van star power en een vrijdagmid­dag blijft een moeilijk tijdstip. Anderzijds: Luik begroette met David Goffin en Julien Cagnina twee lokale helden.

4. Goffin kan niet álles

Nummer 11 and counting. Sinds november 2015 en de kamp tegen Andy Murray heeft David Goffin al zijn Davis Cup-matchen gewonnen. Het zet deze vaststelli­ng nog eens op scherp: zonder een tweede speler bij de top 50 of een dubbelduo met meer bedrijfsze­kerheid draagt de trouwe patriot uit Luik in hoge mate dit project. Maar wat als Goffin twee weken geleden in de hoogoven van de Australian Open een stel bijkomende matchen had moeten afwerken? Zou hij dan nog naar de boorden van de Maas zijn afgezakt? Een nieuwe Davis Cup-campagne inpassen wordt gezien zijn statuut van topspeler steeds moeilijker.

Gisteren hield Goffin alvast een slag om de arm: “Het lijkt me niet verstandig om opnieuw zo’n overladen seizoen als 2017 af te werken, waarin maanden met chronische kniepijn sukkelde. In een ideaal scenario speel ik mee tegen Amerika, maar ik moet afwachten hoe mijn fysieke paraatheid is.”

5. Nu zonder thuisvoord­eel

Duitsland in 2017, Kroatië in 2016, Zwitserlan­d in 2015: wat België de voorbije jaren in de eerste ronde moest bekampen, woog aanzienlij­k zwaarder dan Hongarije. Het echte werk begint dan ook pas met de kwartfinal­e (6-8 april) in de Verenigde Staten, één van de sterkste ploegen van het hele veld. Coach Jim Courier kon het voorbije weekend tegen Servië vier spelers uit de top 50 opstellen. In die kwartfinal­e moet België bovendien zijn thuisvoord­eel – met bijhorende keuze van de ondergrond – afstaan. “En dat zijn we niet gewend”, sprak Goffin. “Als we dan toch eens buitenshui­s moesten spelen, was dat in Duitsland of Frankrijk.” Meer dan ooit zal er begin april een forse portie Davis Cup-magie nodig zijn.

 ?? EPA-EFE
FOTO ?? Sinds november 2015 en de kamp tegen Andy Murray heeft David Goffin al zijn Davis Cup-matchen gewonnen.
EPA-EFE FOTO Sinds november 2015 en de kamp tegen Andy Murray heeft David Goffin al zijn Davis Cup-matchen gewonnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium