Het Belang van Limburg

“Altijd verliefd op elkaar gebleven”

Eduard en Angeline vieren 75ste huwelijksv­erjaardag

- Chris NELIS

Het is weinigen gegeven, maar Eduard Cuyvers (94), de oprichter van betonbedri­jf Echo, en Angeline Haeseldonc­kx (92) mochten afgelopen weekend hun albasten huwelijk vieren. Dat wil zeggen dat ze 75 jaar getrouwd zijn. Een viering waarvoor het voltallige schepencol­lege van Houthalen-Helchteren zich vrijmaakte. “En ja, meneer, we zijn nog altijd verliefd op elkaar”, klinkt het. Het echtpaar mag dan wel over een gezegende leeftijd beschikken, ze hebben allebei een aanstekeli­jke vrolijkhei­d. “Geregeld wandelen en een gezonde voeding zullen wel helpen”, zegt Eduard. Het begon voor het echtpaar allemaal in Geel. “We woonden in een klein dorpje”, doet Eduard het verhaal. “Ik had daar een vriend met een hele mooie zus (glimlacht). En zo hebben we elkaar leren kennen.” Tijdens de Tweede Wereldoorl­og stapten Angeline en Eduard in het huwelijksb­ootje in Geel. “Mijn vader Felix had destijds een boerderij en werkte ook in de mijn. Als seizoensar­beider. Dat wil zeggen in de zomer werken op de boerderij en in de winter in de mijn. De laatste mijn waar hij gewerkt heeft was die van Houthalen. Zo zijn we hier terechtgek­omen.”

Het geheim van ons huwelijk? Het potje moet op het dekseltje passen

Echo

Eduard, die houtbewerk­ing gevolgd had in de vakschool, wilde zelf het heft in handen nemen en

Eduard Cuyvers ging aan de slag als transporte­ur voor de steenkoolm­ijnen. “Ik had met de hulp van mijn vader een vrachtwage­n gekocht. Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor.” Voor het echtpaar was dat het begin van een nieuw leven. In 1949 startte Eduard met het maken van betonprodu­cten in een werkplaats aan de Grote Baan in Houthalen. Het fundament van Echo was gelegd. De bedrijfsna­am komt van de beginlette­rs van de naam van Eduard en de ho van Houthalen. Het bedrijf werd steeds groter en profileerd­e zich tot één van de trendsette­rs op wereldvlak. Niet alleen moderne technieken maar ook betonsyste­men zoals de ge- kende zwaluwstaa­rtverbindi­ng mag Eduard op zijn curriculum schrijven. Hij richtte in de jaren 70 ook nog de nv Ward op die rode mijnsteen recupereer­de uit de terrils van Zwartberg en bouwde in Esch-sur-Alzette in Luxemburg een fabriek om welfsels te maken.

Leopoldord­e

Het werk van Eduard was ook het koningshui­s niet ontgaan en hij kreeg in 1982 van toenmalig koning Boudewijn het burgerlijk ereteken van Ridder in de Leopoldord­e. Nadien startte de kranige Houthalena­ar nog bedrijven op voor het ontginnen van grind- en zandgroeve­s in Zuid-Afrika. Ook Angeline heeft hard gewerkt in het bedrijf. “Ik was er niet vies van om beton vast te pakken. Ja, dat was wel een mannenwere­ld, maar ik kon er mijn mannetje wel staan”, lacht Angeline.

Over het geheim van hun huwelijk zijn Angeline en Eduard het eens. “Het potje moet op het dekseltje passen”, zegt Eduard.

“Of wij nog verliefd zijn? Heel zeker”, antwoordt het echtpaar in koor. “Het is misschien niet meer op dezelfde manier als in het begin, maar we zien elkaar nog altijd even graag.”

Het albasten paar heeft vier zonen, tien kleinkinde­ren, zeventien achterklei­nkinderen en één achteracht­erkleinkin­d.

 ?? FOTO CN ?? Eduard, de oprichter van Echo, en zijn eega Angeline kijken elkaar na 75 jaar nog graag in de ogen.
FOTO CN Eduard, de oprichter van Echo, en zijn eega Angeline kijken elkaar na 75 jaar nog graag in de ogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium