Het Belang van Limburg

Riemst gaat mergelgroe­ve Zussen verstevige­n

Tunnel van acht meter in Lacroixber­g

- Eddy Vandoren

De gemeente Riemst wil een nieuwe tunnel realiseren in de Lacroixber­g in Zussen. Die tunnel is nodig om de stabilitei­tswerken die nodig zijn te vereenvoud­igen. De opdracht wordt toevertrou­wd aan een bedrijf dat ervaring heeft met mergelontg­inning en mijnbouw. “De ondergrond van Zichen en Zussen is één groot labyrint”, vertelt coördinato­r Groeven en Veiligheid Mike Lahaye (27). En hij spreekt uit ervaring. Bijna twee jaar geleden startte de geoloog zijn loopbaan bij het gemeentebe­stuur van Riemst, waarbij hij hoofdzakel­ijk ondergrond­s werk verricht. Gaandeweg leerde hij het enorme gangenstel­sel kennen dat zich onder de deelgemeen­ten Kanne, ValMeer, Zichen en Zussen uitstrekt. “Zussen lijkt wel gebouwd op een grote gatenkaas”, vertelt hij met de nodige beeldspraa­k. “De Grote Berg of Lacroixber­g is zonder meer de grootste mergelgroe­ve van de gemeente en ze bestaat uit tientallen kleinere aaneengesc­hakelde groeven die sinds de middeleeuw­en werden uitgebaat. Dat gebeurde in de eerste plaats omwille van hun bouwstenen voor ontelbare woningen, kapellen, kerken en stadswalle­n in de regio. Helaas gebeurde die ontginning niet altijd volgens de regels van de kunst en werd er ook aan roofbouw gedaan. Dragende pilaren werden weggekapt waardoor deze gedeelteli­jk hun sterkte verloren. Dat heeft in het verleden tot dramatisch­e ongevallen geleid.”

Stabilitei­t

“In de toekomst willen we dit graag vermijden en de zwakke ondergrond­se punten verstevige­n”, zegt burgemeest­er Mark Vos. “Daarom controleer­t Mike geregeld de scheuren in de wanden en plafonds, en de barsten in de piladeskun­digheid

Tunnel

Mike LAHAYE Groevecoör­dinator ren. Op die manier houden we de vinger aan de pols en geeft hij ons advies. Dat doet hij ook voor bouwaanvra­gen, waarbij hij oplossinge­n voorstelt. Via een reglement subsidiëre­n we ook noodzakeli­jke ondergrond­se opvul- en stabilitei­tswerken. Een eerste dossier is de stabilisat­ie van de ondergrond van de hoeve aan de Mergelstra­at 1 in Zussen. Daarin participee­rt de gemeente als eigenaar van het aangrenzen­de openbaar domein.” Maar ondergrond­se werken uitvoeren is geen makkelijke klus. Dat moet gebeuren door specialist­en die de nodige ervaring en hebben. Essentieel is de bereikbaar­heid en de toegankeli­jkheid van de groeven. “Er zijn twee bruikbare toegangen tot de Lacroixber­g onder Zussen, maar die gangen zijn te smal om materiaal aan te voeren”, verduideli­jkt Mike Lahaye. “Vroeger was er nog een derde, maar die werd versperd toen het plafond van de groeve instortte. Die doorgang willen we nu opnieuw herstellen door het boren van een brede tunnel in de aangrenzen­de vaste en stabiele mergel. Die extra doorgang is waardevol in noodgevall­en en kan ook worden gebruikt om werken uit te voeren.

Vleermuize­n

En tenslotte zijn er nog de vleermuize­n die in de berg hun winterslaa­p houden. Agentschap Natuur en Bos (ANB) geeft aan dat een nieuwe doorgang een positief effect zal hebben op de vleermuize­npopulatie. De doorstromi­ng van lucht wordt namelijk vergroot, waardoor het achterligg­ende gebied aantrekkel­ijker wordt voor deze beschermde dieren. Om die reden wil ANB de werken voor tachtig procent betoelagen.” De nieuwe tunnel van acht meter lang wordt gerealisee­rd op een diepte van ruim tien meter, en dat honderd meter achter de ingang aan de Visésteenw­eg. Kostprijs: 33.000 euro. “Neen, hij wordt niet uitgegrave­n met zaag, houweel en beitel zoals vroeger, maar met hypermoder­n materiaal”, knipoogt de jonge 'grottendes­kundige'.

Zussen lijkt wel gebouwd op een grote gatenkaas

 ??  ??
 ?? FOTO EVA
FOTO EVA ?? Groevecoör­dinator Mike Lahaye bij de ingang naar de Lacroixber­g in Zussen
Vleermuize­n in winterslaa­p
FOTO EVA FOTO EVA Groevecoör­dinator Mike Lahaye bij de ingang naar de Lacroixber­g in Zussen Vleermuize­n in winterslaa­p
 ?? FOTO EVA ?? De beschermde hoeve aan de Mergelstra­at in Zussen
FOTO EVA De beschermde hoeve aan de Mergelstra­at in Zussen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium