Het Belang van Limburg

Protest tegen kap van 27 bomen

Boomdeskun­dige onderzoekt Amerikaans­e eiken

- Willy Vandael

Er is heel wat te doen in Termolen rond de mogelijke kap van 27 Amerikaans­e eiken. Die staan naast het dreefje dat naar de kerk van Termolen leidt. Een groep van vijf inwoners is gestart met het verzamelen van handtekeni­ngen om de bomen te redden. Intussen heeft de gemeente een boomdeskun­dige aangesteld, die de gezondheid van de bomen moet nagaan. “De bomen staan hier al minstens zeventig jaar en maken deel uit van de omgeving”, zegt actievoerd­er Agnes Kerkhofs. “Er zijn inwoners die beweren dat ze al honderd jaar zijn. Bovendien zijn het prachtige bomen. Ze zijn heel mooi in de zomer en de bladeren hebben prachtige herfstkleu­ren. Ook nu in de winter hebben ze hun charme. Volgens ons zijn dat heel gezonde bomen en we zijn er aan gehecht. Tot onze verbazing lazen we onlangs in de krant dat ze plaats moeten maken voor andere bomen, maar dat willen wij niet.” Als de kerk- en schoolomge­ving wordt heraangele­gd, worden de Amerikaans­e eiken wellicht vervangen. “Er is wel overleg geweest over die heraanleg, maar we wisten niet dat de bomen zouden verdwijnen,” reageert Agnes. “We vragen eerst een onderzoek naar de gezondheid van de bomen. Liefst een onafhankel­ijk onderzoek. Daarnaast willen we inspraak in de verdere besluitvor­ming. Als blijkt dat er maar enkele bomen ziek zijn, dan hoeven ze toch nog niet allemaal weg.”

Boomdeskun­dige

Volgens burgemeest­er Johny De Raeve (Open VLD) is er op dit moment een onderzoek bezig en is er een boomdeskun­dige aangesteld. Die moet nagaan of de bomen voldoende levensvatb­aar zijn en hoe lang ze nog kunnen meegaan. De boomdeskun­dige kwam eind vorige maand langs en heeft de bomen onderzocht. Het resultaat van dat onderzoek is nog niet bekend. “Het is dus nog helemaal niet zeker dat de bomen zullen verdwijnen”, reageert de burgemeest­er. ”Ik verwacht het verslag van de boomdeskun­dige in de loop van deze week", zegt hij.

Uitheems

Nog volgens burgemeest­er De Raeve volgt de gemeente in de meeste gevallen de aanbevelin­g om uitheemse bomen te vervangen door inheemse. Daarom is de vervanging van de Amerikaans­e eiken door esdoorns inderdaad een optie. “Maar de dreef blijft in ieder geval behouden. En de school- en kerkomgevi­ng wordt heringeric­ht met veel aandacht voor groen.” Hoe dan ook zal de beslissing over de 27 bomen vrij snel moeten worden genomen, want de start van de werken staat later deze maand al op de planning. “Toch blijven we vragen dat de beslissing uitgesteld wordt en dat we inspraak krijgen,” aldus nog de actievoerd­ers.

 ?? FOTO WIVA ?? De actievoerd­ers willen eerst een onderzoek naar de gezondheid van de bomen
FOTO WIVA De actievoerd­ers willen eerst een onderzoek naar de gezondheid van de bomen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium