Het Belang van Limburg

“Ik had geen zin in een glaasje Willie Wartaal grand cru”

Bartel Van Riet duikt weer het wild in, en neemt vanavond Imke Courtois en Jani Kazaltzis mee op avontuur. “Jani is echt van geen kleintje vervaard, hoor. En zijn pincet is van goudwaarde gebleken”, zegt Bartel.

- Joey BOUGARD

De eerste keer kon Bartel Van Riet (36) maar drie bekende duo’s naar de meest afgelegen plaatsen op aarde meenemen, voor het tweede seizoen werd een tandje bijgestoke­n en nam hij liefst twaalf BV’s mee op avontuur. Zo trok Bartel deze keer onder meer naar de Osumi-kloof in Albanië, de Marokkaans­e woestijn, Wales en de Nicaraguaa­nse jungle. Op het moment van het interview was Bartel zijn rugzak aan het volstouwen voor de laatste trip van het seizoen: dan trekt hij met Erik Van Looy en Cath Luyten richting Finland. “Ik ben benieuwd hoe het daar gaat lopen, want in de wildernis hebben ze geen cola-automaten.” (lacht)

Angst voor spinnen

In de eerste aflevering mogen voetbalana­list Imke Courtois en Vlaanderen­s bekendste stylist Jani de spits afbijten op een onbewoond eiland in Panama. Een beproeving, en niet alleen omwille van Bartels lotgenoten. “Het was pittig, man. Omdat Panama zo dicht bij de Evenaar ligt, is het er ontzettend warm en vooral vochtig. Dat maakt dat de lucht er ontzettend zwaar is. Zelfs het briesje dat normaal gezien voor afkoeling moet zorgen, voelde aan als hete lucht uit een oven. Het is er prachtig, maar het weer maakte van elke inspannend­e beweging een heuse uitdaging.” Imke Courtois die een panische angst blijkt te hebben voor spinnen, of Jani die zich niet graag vuil maakt: dat lijken 72 lange uren in de wildernis. “Toch is iemand als Jani van geen kleintje vervaard, hoor. Bovendien was ik wel blij dat hij mee was: op een gegeven moment heb ik me lelijk bezeerd bij het houtkappen, en Jani had een pincetje mee om de splinter eruit te pulken. Spinnen hebben we niet gezien, al zaten er in het buurt van het strand wel krokodille­n.” Voor een latere aflevering trok Bartel ook met Willie Wartaal van De Jeugd Van Tegenwoord­ig en Astrid Coppens naar de Marokkaans­e woestijn. “Ik heb me er bepist van het lachen, die twee zijn echt ongelofeli­jk grappig. En als je het over iemand hebt die me verrast heeft, schrijf dan maar Astrid op. In mijn hoofd was ze een soort LA-chick die vies zou zijn van alles, maar ze heeft een heel andere kant van zichzelf getoond.”

Urine drinken

Wat hij zelf de uitdagends­te omgeving vindt: de snikhete woestijn of de ijskoude toendra? “Dat is appelen met peren vergelijke­n: beide omgevingen zijn extreem, maar tegelijk zo verschille­nd. Al blijven de overleving­stechnieke­n natuurlijk hetzelfde. En water, daar begint het allemaal mee. Tijdens de opnames pasten we allerhande technieken toe om eraan te komen. Onze eigen urine drinken? Nee, alle geluk hebben we die wederom niet nodig gehad. Ik had echt geen zin in een bekertje Willie Wartaal grand cru. (lacht) Wat ik zelf het liefst heb qua omstandigh­eden? Ik functionee­r zelf beter bij barre koude dan bij verstikken­de warmte. Voor mij dus liever min 20 dan plus 40 graden.”

 ?? Foto VIER ?? Bartel verkent vanavond de Panamese wildernis met Imke en Jani.
Foto VIER Bartel verkent vanavond de Panamese wildernis met Imke en Jani.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium