Het Belang van Limburg

LANG WACHTEN OP ELEKTRISCH­E WAGEN

Omdat België geen prioriteit is voor autoconstr­ucteurs

- Guido CLOOSTERMA­NS

Wie vandaag een elektrisch­e auto wil kopen, moet veel geduld hebben. Meer dan een half jaar wachten is geen uitzonderi­ng. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij de producente­n van elektrisch­e auto’s. Uitschiete­r is Tesla met een wachttijd tot 18 maanden.

De voorbije maanden pakten de automerken uit met nieuwe elektrisch­e modellen met grotere batterijen waarmee je verder geraakt. Maar wie nu één van die nieuwe, modellen wil kopen, moet rekening houden met lange wachttijde­n.

Voor de nieuwe Tesla, Model 3, is er een wachttijd van twaalf tot achttien maanden. Voor de Opel Ampera-e heeft de verkoper zelfs helemaal geen idee wanneer de auto in België zal aankomen. Ook bij Nissan en Hyundai gelden wachttijde­n tot respectiev­elijk zes en negen maanden. Oorzaak is volgens expert Tony Verhelle van vakblad Autogids onder meer dat België bij autobouwer­s geen hoge prioriteit geniet als het gaat over elektrisch­e wagens.

De elektrisch­e auto komt niet van de grond. Dat blijkt uit de cijfers over de inschrijvi­ngen van vorig jaar. Als u vandaag een elektrisch­e auto wil kopen, moet u bovendien veel geduld hebben. Meer dan een half jaar wachten is geen uitzonderi­ng. Van sommige met veel poeha aangekondi­gde modellen zijn er zelfs geen prijzen. “België geniet voor producente­n van elektrisch­e auto’s duidelijk geen prioriteit”, vindt Tony Verhelle, expert bij het vakblad Autogids.

Vorig jaar werden er in ons land 2.713 elektrisch­e wagens ingeschrev­en. Dat was weliswaar een stijging met 32 procent ten opzichte van 2016 maar van een doorbraak is geen sprake. Elektrisch­e auto’s maakten vorig jaar amper een half procent uit van de totale autoverkoo­p. De redenen zijn gekend: een elektrisch­e auto is duur, het duurt lang om de batterij op te laden, je geraakt er niet ver mee en de keuze is beperkt.

Aan de beperkte keuze komt alvast een einde. Verschille­nde automerken hebben de voorbije maanden nieuwe betaalbare modellen gelanceerd met een aanvaardba­re actieradiu­s. Maar wie een van die nieuwe modellen wil kopen, moet daar wel veel geduld voor oefenen. Dat blijkt na een dagje frustreren­d shoppen.

Tesla

We beginnen natuurlijk bij het elektrisch­e automerk bij uitstek: Tesla. Met een basisprijs van 35.000 dollar voor het Model 3 in de Verenigde Staten wordt het hippe merk voor veel mensen weer iets minder onbereikba­ar. De horrorverh­alen over productiep­roblemen en -achterstan­d worden echter bewaarheid bij de dealer. Een vriendelij­ke jongeman helpt ons zover hij kan. Er zijn geen Belgische prijzen, de auto kan niet geconfigur­eerd worden, er kan geen bestelbon worden opgemaakt. De eerste auto’s worden allicht in het tweede semester geleverd. Als we nu reserveren, zijn we met een beetje geluk begin volgend jaar aan het rijden. Het enige dat we kunnen doen, is een aanbetalin­g doen. Dan zitten we alvast in het systeem. Op de website wordt een levering binnen 12 tot 18 maanden vooropgest­eld. Hetzelfde verhaal bij Opel. Opel bracht vorig jaar de Ampera-e op de markt. De Ampera-e is een aantrekkel­ijke gezinswage­n voor het hele gezin die 400 tot 500 kilometer ver geraakt. Elektrisch rijden was nog nooit zo zorgeloos. Als we er een te pakken krijgen. Op de Belgische website van Opel is de Ampera-e nog niet te vinden. De verkoper kan zich alleen verontschu­ldigen. “Ik heb al zeker 25 potentiële klanten moeten doorsturen.” Hij kan ons de Ampera-e niet laten zien, hij heeft geen prijzen, kan de auto niet configurer­en en heeft geen idee wanneer hij in België aankomt.

Volgens Tony Verhelle van het vakblad Autogids zijn er verschille­nde redenen voor de lange wachttijde­n. “Tesla ondervindt duidelijk wat het is om in één jaar te evolueren van een merk dat 100.000 auto’s produceert tot een merk dat een half miljoen auto’s moet produceren. Bovendien moeten ook de toeleveran­ciers mee. Eén zwakke schakel is voldoende om de hele ketting te doen breken.” Een andere reden is volgens Tony Verhelle het feit dat Bel-

geen hoge prioriteit geniet als het gaat over elektrisch­e wagens. “De autobouwer­s geven in eerste instantie de voorkeur aan landen waar elektrisch rijden al wat meer is ingeburger­d, zoals Scandinavi­ë. Pas daarna zijn wij aan de beurt.”

Nissan

Ook erg geanticipe­erd, maar al iets minder onbereikba­ar is de nieuwe Nissan Leaf. Al enkele jaren de meest verkochte elektrisch­e auto wereld, werd hij recent helemaal vernieuwd. Hier krijgen we een iets optimistis­cher geluid. De verkoper kan ons de auto niet laten zien, dat zal pas kunnen in de loop van de maand maart, maar hij kan wel al een bestelbon opmaken. De wachttijd bedraagt vier tot zes maanden. In juli zijn we dus aan het rijden.

Het is niet uitzonderl­ijk dat nieuwe modellen in het begin met langere wachttijde­n worden gecongië fronteerd. In het begin is de vraag doorgaans groter en zijn de constructe­urs voorzichti­g met hun prognoses. “De verkoop van elektrisch­e auto’s is voor iedereen nog een leerproces. Toch zullen de constructe­urs een oplossing voor de wachttijde­n moeten zoeken. De consument aanvaardt dat niet”, aldus Tony Verhelle

Wij dus naar de Hyundai-dealer, waar toch al een tijdje de Ioniq EV in de showroom staat. De verkoter per, die allicht denkt dat we met zijn voeten rammelen, haalt ons vlug uit onze droom. De Ioniq EV is er ten vroegste half juli als we tevreden zijn met een rood exemplaar. Anders wordt het half november. “Klopt”, zegt woordvoerd­er William Meerschaut van Hyundai. “De wachttijd is momenteel zes tot negen maanden. We hebben vastgestel­d dat er drie tot vijf keer meer vraag is voor de Ioniq EV en PHEV dan voor de gewone hybride. Bovendien is er voor de elektrisch­e versie in de hele wereld erg veel vraag. Hyundai probeert daar zo vlug mogelijk iets aan te doen.”

Zijn er dan geen automerken die een elektrisch­e auto kunnen leveren binnen een aanvaardba­re termijn? Toch wel. De BMW i3 is er binnen de twee tot drie maanden, op de Renault Zoë is het drie tot vier maanden wachten en de VW e-golf staat half mei op onze oprit.

 ?? FOTO HBVL ?? Als u nu een Tesla Model 3 reserveert, bent u met een beetje geluk begin volgend jaar aan het rijden.
FOTO HBVL Als u nu een Tesla Model 3 reserveert, bent u met een beetje geluk begin volgend jaar aan het rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium