Het Belang van Limburg

3 scenario’s

-

1. ALLES BLIJFT BIJ HET OUDE

Ons land behoudt een onafhankel­ijke luchtvaart­groep. De ambitie? Vanuit Brussel degelijke verbinding­en aanbieden met heel Europa, en ook met Afrika en Amerika. Dat zou gepaard gaan met extra investerin­gen, vluchten en jobs.

Kans? Zo goed als onbestaand­e.

2. VLEES NOCH VIS

Een tussenoplo­ssing. Brussels Airlines wordt opgeslokt door Eurowings. De Europese bestemming­en worden budgetvluc­hten. De nieuwe naam die circuleert: Brussels Wings. De interconti­nentale vluchten naar Afrika en Amerika blijven onder de vlag van Brussels Airlines in Zaventem.

Kans? Gemiddeld. Langeafsta­ndsvluchte­n vanuit Zaventem kunnen pas rendabel zijn als ze gevoed worden door Europese. Dat vereist een netwerk, een zogenaamde hub, maar dat verdwijnt als de Europese vluchten van Brussels Airlines lowcost worden.

3. DUITSERS NEMEN VOLLEDIG OVER

De volledige structuur van Brussels Airlines verdwijnt. Dat kan enkele honderden banen kosten, vooral in de administra­tie, met 550 werknemers. 600 piloten en 1.800 mensen die in de cabine werken, blijven aan.

Kans? Groot, zeker op termijn. Brussels Airlines kon zich ontwikkele­n als hub waar reizigers makkelijk konden overstappe­n. Wordt Brussels Airlines opgeslokt, dan dreigt Zaventem 90 procent van zijn transferve­rkeer te verliezen. Wat ook banen zal kosten op de luchthaven zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium