Het Belang van Limburg

RUUD VORMER ZOALS VERWACHT

Ruud Vormer is na Boskamp en Rensenbrin­k de derde Nederlande­r die de Gouden Schoen wint

- Guillaume MAEBE

“Gewoon doorgaan. Kapotmaken.” Wat Ruud Vormer (29) ooit zei over Anderlecht, kon gisteren gerust opgaan voor de tegenstand op het Gala van de Gouden Schoen. De Bruggeling voerde een staatsgree­p uit. Hij won, als antipode van de stylist, als tegenhange­r van eigenlijk alles wat het gala wil uitstralen. Het verhaal van een oer-Brugse winnaar.

Ondergetek­ende is eigenlijk geen fan van clubs en spelers in hokjes te steken. Anderlecht dat champagnev­oetbal moet spelen, Club Brugge dat soldaten boven creatievel­ingen moet gebruiken, de verontwaar­diging wanneer Ajax het in Nederland zou aandurven om de klassiek-historisch­e 4-3-3 af te schaffen. Het zijn oude wetten die ondertusse­n getransfor­meerd zijn tot clichés. Ze staan eerder in de weg dan in dienst van het voetbal.

Doe lekker normaal, joh

Maar dan heb je daar de Gouden Schoen. Een trofee die net leeft van het cliché, die teert op haar reputatie. De Gouden Schoen, zo klinkt het, is niet zomaar een trofee voor de beste voetballer van het kalenderja­ar, aan de prijs hangt een randje blingbling, een randje x-factor, een randje goud. Zo wil men het toch. Wel, zelfs aan dat cliché lijkt gisteren een einde te zijn gekomen. Ruud Vormer is immers geenszins blingbling, heeft geenszins x-factor. Niet op en niet naast het veld. Buiten het voetbal geniet Vormer het liefst van rust. Een dutje na elke voormiddag­training, nadien wat spelen met kinderen Valente en Julie en ’s avonds een avondje uit met vrouw Roos. Af en toe, zij werkt immers ook drie dagen in de week als spoedarts. Dan staat Ruud zelf samen met een nanny mee in voor het huishouden. Zwaar feesten? Doe lekker normaal, joh. Op het veld wordt die Vormer meer pitbull. Een Nederlande­r die kilometers vreet. Een speler die door een persoonlij­k dal ging – het nichtje van zijn vrouw woonde in bij hem toen zij de strijd tegen kanker verloor. Een speler ook die groeipijne­n had met zijn nieuwe status – kapitein werd hij niet zomaar toen hij de band kreeg. Maar die bovenal meer geniet van een heroverde bal dan van een piekfijne assist. Dat laatste is hij toch al gewoon. Het zijn zijn ongeloofli­jke statistiek­en voor een middenveld­er – tien goals en negentien assists in het tweede kalenderge­deelte – die Vormer deze trofee hebben opgeleverd. Niet het pitbull-zijn of de vele opgevreten kilometers. Dat is geen blingbling. Integendee­l, zijn werkmansst­ijl werd door enkele analisten afgelopen week nog als reden aangehaald waarom hij de Gouden Schoen niet zou verdienen. Het cliché in stand houden, weet u wel. “Ik ben geen Izquierdo, hé”, reageerde Vormer wanneer men- sen hem voorlegden dat hij geen wow-voetballer is. Het klopt, Vormer is geen Izquierdo. Maar hij is nu wel een Jan Ceulemans, een Julien Cools, een Franky Van der Elst, een Timmy Simons. Brugse Gouden Schoen-winnaars die het cliché van de trofee met de grond gelijkmaak­ten. Ook niet slecht.

Geen Vormerland, matchday

Vormer kwam gisteren gewoon met de auto afgezakt naar het gala in het Brusselse Paleis 12, geflankeer­d door een filmploeg van Club TV die hem tot en met het ontbijt vanochtend volgde. Bij elke camera deed hij vrolijk zijn zegje, zijn speech was onvoorbere­id en oprecht, het feestje nadien kort en weinig memorabel, maar wel met veel aanwezige familie om zich heen. Club had enkel nog Timmy Simons en Hans Vanaken meegestuur­d, samen met een handvol stafleden. Deze ochtend staat er in navolging van de laureaat van vorig jaar, José Izquierdo, ook geen heus Vormerland gepland. Dat is niet de stijl van de Nederlande­r en simpelweg onmogelijk door de ultrabelan­grijke bekerconfr­ontatie met Standard vanavond. “Zo vroeg mogelijk thuis”, deelde Leko gisteren daarom nog zijn instructie­s mee aan zijn spelers. De laureaat van de avond luisterde gedwee. “Stiekem ben ik toch al hard bezig met die wedstrijd”, gaf hij nog eerlijk toe op de rode loper.

Wij eigenlijk ook.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium