Het Belang van Limburg

“Mentaal zal dit geen plezierrei­sje worden”

Twee leerlingen en leerkracht van Kindsheid Jesu Hasselt maken trip langs vluchtelin­genkampen

- Thomas JANSEN

Voor veertien jongeren uit het vijfde middelbaar en zes leerkracht­en wordt het geen gewone krokusvaka­ntie. Zij vertrekken morgen op inleefreis door Europa, langs vluchtelin­genkampen en migratiepr­ojecten. Onder hen ook Kaat Emmery (15), Annelies De Grave (17) en Bert Dusar (32), twee leerlingen en een leerkracht van Kindsheid Jesu in Hasselt. “Mentaal wordt dit geen licht reisje”, klinkt het. “Maar we willen zelf inzicht krijgen in de vluchtelin­genproblem­atiek.” De busreis, die halt houdt in Kroatië, Servië, Slovenië en Italië, is een initiatief van Vluchtelin­genwerk Vlaanderen en Bond Zonder Naam. “Vanuit het secundair onderwijs komen er veel vragen over lesmethode­s over migratie”, zegt Charlotte Vandycke, directeur bij Vluchtelin­genwerk Vlaanderen. “We hebben al lesmateria­al ter beschikkin­g, maar dat blijft toch redelijk passief. Daarom willen we een kleine groep leerlingen de kans geven om de situatie van dichtbij te ervaren, en de rauwe realiteit met eigen ogen te zien. De bedoeling is dat zij die ervaring daarna doorgeven in hun omgeving: aan hun vrienden, ouders en klasgenote­n.”

Inzicht

Kaat EMMERY (15) Deelnemend­e leerlinge Om geselectee­rd te worden, moesten geïnteress­eerde leerlingen een motivatieb­rief schrijven. Dat deden ook Kaat Emmery (15) en Annelies De Grave (17). Met succes. “Het beeld dat we nu krijgen over vluchtelin­gen is toch voornameli­jk negatief”, zegt Kaat. “Ik hoop dat ik na de reis eigen inzichten, door met de vluchtelin­gen en met de mensen die met hen werken te praten. Dan is de trip voor mij geslaagd.”

Ook voor Annelies is de vorming van een eigen standpunt de voornaamst­e beweegrede­n. “Ook al wordt dit mentaal zeker geen licht

REISROUTE-INLEEFTRAJ­ECT reisje”, beseft Annelies. “Daar zijn we echter wel goed op voorbereid. Een paar dagen geleden hebben we al een dag doorgebrac­ht in Calais, waar de vluchtelin­gen in de modder langs de weg zitten. Tijdens de reis zal er ook voldoende aandacht en tijd zijn voor de verwerking.”

En mocht het de tieners op een bepaald moment toch teveel worden, dan zijn er nog altijd de leerkracht­en om op terug te vallen. “In de eerste plaats gaan wij natuurlijk mee om zelf te observeren en bij te leren”, zegt aardrijksk­undeleraar Bert Dusar. “Maar we zijn er uiteraard ook om de jongeren te steunen, ook op emotioneel en psychologi­sch vlak.”

Sponsorgel­d

Voor de leerlingen is de reis op zich gratis, maar zij moeten zich wel op voorhand engageren om 1.000 euro in te zamelen voor sensibilis­ering en promotie van de reis. “Door sponsorgel­d te zoeken, gaan de leerlingen ook vertellen over hun reis”, klinkt het bij Vluchtelin­genwerk Vlaanderen. “Zo maken ze ook hun omgeving warm voor de problemati­ek.” Kaat en Annelies deden alvast enkele acties tijdens ouderconta­cten, met onder andere een parcours met grenscontr­oles. “En binnenkort organisere­n we nog een sponsortoc­ht, want we hebben nog niet genoeg”, zegt Annelies.

Ik hoop dat ik na de reis eigen inzichten heb, door met de vluchtelin­gen en met de mensen die met hen werken te praten. Dan is de trip voor mij geslaagd

 ?? FOTO RR ?? Leerlingen Annelies De Grave (17) en Kaat Emmery (15) en leraar Bert Dusar zijn klaar voor hun vertrek.
FOTO RR Leerlingen Annelies De Grave (17) en Kaat Emmery (15) en leraar Bert Dusar zijn klaar voor hun vertrek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium