Het Belang van Limburg

“Ik ben geen Lippens of Tobback”

Voerense burgervade­r Huub Broers staat verjonging niet in de weg

- Jan BEX

“Kan niet altijd goed delegeren.” Dat was een van onze conclusies in het rapport van de Voerense burgemeest­er Huub Broers. Die zinsnede is de burgervade­r niet ontgaan. Zijn boodschap klinkt wat dubbel. Enerzijds: “Ik sta verjonging niet in de weg.” Anderzijds: “Maar als ik meedoe, dan ga ik wel voor twee of drie jaar sjerp.” Huub Broers is zo’n zeldzame politicus met het hart op de tong. Die zijn mening met volle, luide stem verkondigt. Alsof hij nog voor de klas staat, deze regent Frans-geschieden­is. Maar hij is nu wel 66. Gaat hij voor een vierde legislatuu­r?

“Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 70ste geen burgemeest­er meer wil zijn. Ik ben geen Lippens of Tobback. Daar zal ik me aan houden. In december 2021 word ik 70.” Tijd voor verjonging, dus? “Na drie legislatur­en wordt het inderdaad stilaan tijd voor verjonging”, zegt Broers. “Anders slaan we weer een generatie over. Zes van de tien van onze fractie zijn zestigplus­sers. We hebben een convenant ge- tekend dat het eind 2021 maximum 20 procent mag zijn. Ik sta verjonging dus niet in de weg. Er zijn gesprekken gaande met mensen die beduidend jonger zijn. Het is nog te vroeg om te zeggen wie. We hebben meerdere ijzers in het vuur.”

Advies

Of de huidige sterkhoude­r van de Voerense politiek in oktober überhaupt nog meedingt voor de sjerp, wil hij nog niet zeggen. “Maar als ik nog meedoe, ga ik wel voor twee of drie jaar burgemeest­erschap. Op 31 januari 2021 zou ik 20 jaar burgemeest­er kunnen zijn. Als het kan, wil ik dat wel doen. Daarna zal ik met plezier het uitvoerend mandaat doorgeven. Al wil ik wel achter de schermen, zeker voor lopende dossiers, adviseren.”

 ?? Foto BELGA ?? “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 70ste geen burgemeest­er meer wil zijn”, zegt de 66-jarige Huub Broers.
Foto BELGA “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 70ste geen burgemeest­er meer wil zijn”, zegt de 66-jarige Huub Broers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium