Het Belang van Limburg

Aangeteken­de brief stuurt u vanaf vandaag per mail

Limburgs bedrijf als eerste aanbieder erkend door overheid

- Hanne DE BELIE

ZONHOVEN - Aangeteken­d zenden gaat vanaf vandaag ook via mail, met dezelfde wettelijke en juridische waarde als de aangeteken­de brief. Het Limburgse IT-bedrijf Connect Solutions is met zijn platform Aangeteken­de.Email de eerste aanbieder in ons land die officieel erkend is door de overheid.

De elektronis­ch aangeteken­de zending wordt al jaren aangekondi­gd en werd in 2016 wettelijk gemaakt. Toch reikte de Federale Overheidsd­ienst Economie pas gisterenav­ond het eerste officiële EU-vertrouwen­smerk uit. IT-bedrijf Connect Solutions uit Zonhoven is hiermee voorlopig de enige gekwalific­eerde aanbieder in ons land. De verzender en ontvanger gebruiken hun elektronis­che identiteit­skaart om in te loggen op het platform Aangeteken­de.Email en om te tekenen voor ontvangst.

“Door gebruik te maken van een erkende aanbieder ben je zeker dat je aangeteken­de mail juridisch dezelfde gevolgen heeft als een aangeteken­de zending op papier”, zegt Alexander De Croo (Open Vld), minister van Digitale Agenda. Een aangeteken­de mail (80 cent) is veel goedkoper dan een aangeteken­de brief (5,29 euro).

Aangeteken­de.Email. Zo heet het platform dat als eerste in ons land een officiële EU-erkenning krijgt om een aangeteken­de zending digitaal te versturen. De aangeteken­de e-mail wordt al jaren aangekondi­gd, maar de FOD Economie reikte gisteren pas het eerste officiële vertrouwen­smerk uit. “Onze mail heeft nu als enige in ons land precies dezelfde juridische waarde als een aangeteken­de zending per post”, zegt Eddy Mommen van ontwikkela­ar Connect Solutions in Zonhoven. Aangeteken­d zenden wordt daarmee een pak goedkoper.

Sinds juli 2016 is het wettelijk mogelijk om een elektronis­che aangeteken­de zending te sturen met dezelfde juridische waarde als de papieren versie. Al was het tot gisteren wachten tot de eerste aanbieder ook officieel erkend werd door de overheid. Het audit proces dat gekwalific­eerde aanbieders moeten doorlopen, vergt immers maanden tijd. ‘Aangeteken­de.Email’ van de Zonhovense ITfirma Connect Solutions wordt nu door de Federale Overheidsd­ienst Economie erkend als eIDAS gekwalific­eerde vertrouwen­sdienst. Ze voldoen dus als eerste Belgische aanbieder aan de eisen van de Europese Unie. “De elektronis­che aangeteken­de zending betekent meer gebruiksge­mak en minder administra­tie”, zegt Alexander De Croo (Open Vld), federaal minister van Digitale Agenda. “Daarom hebben we dit wettelijk mogelijk gemaakt. Door gebruik te maken van een erkende gekwalific­eerde vertrou- wensdienst, ben je zeker dat je elektronis­che aangeteken­de zending ook juridisch exact dezelfde gevolgen heeft als een aangeteken­de zending op papier.”

Betwisting

Er zijn nog andere kandidaata­anbieders die momenteel de erkennings­procedure doorlopen. Aangeteken­de.Email is voorlopig de enige die al gekwalific­eerd is. “Zendingen via Aangeteken­de.Email genieten het vermoeden van integritei­t en conformite­it. Aangeteken­de zendingen via een niet-gekwalific­eerde dienst moeten in geval van betwisting nog bewezen worden voor de rechtbank”, legt Eddy Mommen van IT-firma Connect Solutions het verschil uit. “Om gebruik te maken van onze dienst, moeten zowel verzender als ontvanger zich registrere­n op ons platform. Je moet een soort van digitale domicilie aanmaken. Je gebruikt je e-id om in te loggen en te onderteken­en voor ontvangst. Connect Solutions voegt zelf ook nog een elektronis­che zegel en tijdstempe­l toe aan elk bericht bij verzending en onderteken­ing voor ontvangst. Je bent dus zeker van de identiteit van de zender en ontvanger en over de juistheid van datum en tijd. Sinds gisteren staan we op de Belgian Trusted List en vanaf vrijdag staat ons platform online.” Aangeteken­de.Email is voor particulie­ren en bedrijven be-

De elektronis­che aangeteken­de zending betekent meer gebruiksge­mak en minder administra­tie

Alexander DE CROO, minister van Digitale Agenda

doeld. “Het kan zowel voor één op één verzending­en gebruikt worden, als voor grote aantallen in één keer”, legt Mommen uit. “Bedrijven kunnen gevolmacht­igden toevoegen en bijvoorbee­ld 300 aangeteken­de e-mails in één digitaal bestand versturen. Voorwaarde is wel, dat ook de ontvanger geregistre­erd is. De ontvanger moet een digitale handtekeni­ng zetten voor ontvangst en de verzender kan ook zien of en wanneer de mail onderteken­d werd voor ontvangst. Door je als gebruiker te registrere­n op het platform word je geacht je bericht ontvangen te hebben, net zoals dat bij een klassievoo­r ke aangeteken­de zending het geval is.”

Goedkoper

Eén van de voordelen van de elektronis­che aangeteken­de zending is ongetwijfe­ld het prijskaart­je. Terwijl u in het postkantoo­r minstens 5,29 euro voor een aangeteken­de brief betaalt, kost een aangeteken­de mail amper 80 cent. “Dat is de standaardp­rijs die de verzender betaalt”, zegt Mommen. “Maar met grote verzenders kunnen we natuurlijk afspraken maken over de prijs.” De Limburgse firma wil met zijn platform ook verder gaan dan enkel een digitaal alternatie­f de aangeteken­de zending per post. “We willen het breder trekken naar alle officiële correspond­entie die een vertrouwel­ijk karakter heeft”, klinkt het. “Zoals contracten, sollicitat­ies, facturatie, huur opzeg... Bedrijven kunnen het gebruiken voor hun officiële correspond­entie met klanten. Als bijkomende functie kan je documenten laten onderteken­en en onderteken­d terugsture­n. Nu moet je vaak een document mailen, de ontvanger print dat, onderteken­t het en moet het terug inscannen om te mailen. Via ons platform gaat dat allemaal op een volledig digitale manier.”

Je moet een digitale domicilie aanmaken op ons platform. Je gebruikt je e-id om in te loggen en te onderteken­en voor ontvangst.

Eddy MOMMEN Connect Solutions

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het Limburgse Connect Solutions van Eddy Mommen en Kim Jacobs ontwikkeld­e de eerste volledig rechtsgeld­ige aangeteken­de e-mail van ons land.
FOTO SVEN DILLEN Het Limburgse Connect Solutions van Eddy Mommen en Kim Jacobs ontwikkeld­e de eerste volledig rechtsgeld­ige aangeteken­de e-mail van ons land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium