Het Belang van Limburg

Minister Peeters roept op om thuis te werken vandaag

VAB verwacht ook lange files door winterweer tijdens vakantie-uittocht

- Ruben STEEGEN/Belga/CN

HASSELT - Omwille van het voorspelde winterweer heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gisteren opgeroepen om vandaag in de mate van het mogelijke thuis te werken. Ook Wegen en Verkeer raadt weggebruik­ers aan om zo weinig mogelijk de auto te gebruiken. De vakantie-uittocht naar de Alpen belooft vanavond en zaterdag bijzonder moeizaam te verlopen.

De sneeuwzone die over België trekt, zal rond de middag Limburg bereiken. Lokaal kan er tot vijf centimeter vallen. Van vrijdagmid­dag tot middernach­t geldt in onze provincie KMI-alarmcode geel. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt weggebruik­ers aan om thuis te blijven. “Stel niet-noodzakeli­jke verplaatsi­ngen uit, of gebruik het openbaar vervoer.” Zeker wie naar Brussel of Antwerpen moet, kan al tijdens de ochtendspi­ts met besneeuwde en gladde wegen worden geconfront­eerd. “Onze strooi- en ruimdienst­en houden de situatie nauwgezet in de gaten, maar kunnen niet overal op hetzelfde moment zijn. Wees daarom uiterst waakzaam als u toch de weg opgaat.” Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stuurde gisteren een tweet uit: “Veel sneeuw voorspeld. Wie kan, werkt best thuis.” In december verklaarde Peeters al dat het wettelijk mogelijk is thuiswerk te organisere­n bij noodweer. “Occasionee­l thuiswerk is voorzien in de wet werkbaar en wendbaar werk (..) Daaronder kan ook thuiswerk bij uitzonderl­ijk weer vallen.” Bedrijven maken volgens hem best een duidelijk kader voor de organisati­e van thuiswerk, “zodat men weet wat de rechten en plichten zijn en op het moment zelf niet moet improviser­en.” Studenten van het departemen­t Education van de PXL kregen gisteren de oproep om vandaag niet naar school te komen. “Het gaat om studenten van één leerjaar die maar twee uur les hebben”, zegt departemen­tshoofd Marc Hermans. “Zij krijgen afstandson­derwijs en zullen dus niets van hun opleiding missen.”

Files naar skigebiede­n

Wie dit weekend op skivakanti­e vertrekt, houdt volgens mobiliteit­sorganisat­ie VAB best rekening met lange files richting de winterspor­tgebieden. “Onze krokusvaka­ntie valt dit jaar samen met die van Zuid-Nederland, bepaalde deelstaten van Duitsland, Zwitserlan­d en Oostenrijk én de hele Franse Alpenregio”, weet woordvoerd­er Joni Junes. VAB verwacht zeker zaterdag lange files op zowat alle belangrijk­e wegen richting de Alpen. In ons land wordt het vooral druk op de E411 richting Ardennen. Bijkomende spelbreker is de sneeuwzone die morgen over ons land trekt, waardoor een zware avondspits dreigt. “In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt ook in de Franse Alpen lichte sneeuwval verwacht.” Wie kan wachten, stelt zijn vertrek daarom best uit tot zondagocht­end. Tegen dan is de ergste hinder overal voorbij.

“Bereid uw reis goed voor”, benadrukt Junes. Zo zijn winterband­en in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg verplicht bij winterweer. Ook sneeuwkett­ingen zijn op veel bergwegen vereist bij sneeuw. “Neem voldoende (warme) drank en dekens mee om je warm te houden tijdens de file.” Ook de terugrit, volgende zaterdag, belooft veel fileleed. “Ook dan is zondag dus een betere dag om terug te keren.”

 ?? Foto AFP ?? Wie dit weekend op skivakanti­e vertrekt, houdt best rekening met lange files naar de winterspor­tgebieden.
Foto AFP Wie dit weekend op skivakanti­e vertrekt, houdt best rekening met lange files naar de winterspor­tgebieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium