Het Belang van Limburg

Cardiologe­n waarschuwe­n: “Vervuilde lucht kan hartaanval veroorzake­n”

-

“In Duitsland, Italië, Engeland, Ierland, Griekenlan­d zijn er al ziekenhuiz­en met zo’n robot. Meestal gaat het om privézieke­nhuizen”, verduideli­jkt Himpens. “In België nog niet, maar dat zal de komende jaren veranderen.”

Een chirurg die een nieuwe knie wil steken, zaagt je bot door en steekt daar een prothese in. “Een robot kan preciezer zagen”, zegt Geert Leirs, orthopedis­ch chirurg. “Wat heel belangrijk is, is de stand van je prothese. Als we dat met de hand doen, is dat soms niet perfect. Een robot stopt bijvoorbee­ld met zagen na een precieze afstand en daardoor is er ook minder kans om weke delen – huid, vetweefsel,

spieren, pezen en gewrichtsb­anden – te raken.

Dat betekent dat de revalidati­e ook sneller kan. Al kan ik daar moeilijk een duidelijke termijn op plakken, want dat hangt echt van patiënt tot patiënt af. We blijven de patiënt ook na zijn ontslag thuis opvolgen via een online systeem.” Via dat systeem, dat al gebruikt wordt, kan een patiënt

Geert LEIRS Orthopedis­ch chirurg

bijvoorbee­ld foto’s van zijn wonde doorsturen.

1 miljoen euro

“We hebben beslist om te gaan voor innovatiev­e technologi­e die de mensen zal aanspreken”, zegt Himpens. “In 2000 waren er ook al experiment­ele knierobots, maar nu is de technologi­e ook echt betrouwbaa­r.”

Aan die betrouwbar­e technologi­e hangt ook een stevig prijskaart­je. De robot, die in april wordt geleverd, zal met bijhorende investerin­gen 1 miljoen euro kosten. Toch betaalt de patiënt niet meer dan een gewone operatie. Op politiek vlak moet nog beslist worden welke ziekenhuiz­en straks welke ingrepen mogen invoeren. “Kniechirur­gie past in elk geval in een regionaal basiszieke­nhuis zoals het onze”, zegt Himpens.

Wanneer de luchtkwali­teit daalt, stijgt het risico op een hartaanval. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Jean-François Argacha (VUB-UZ Brussel). Argacha’s studie legt de link tussen 11.400 patiënten die in ons land een hartaanval hadden tussen 2009 en 2013 en de luchtkwali­teitsgegev­ens van de meetstatio­ns. Bij elke toename van 10 microgram fijn stof per kubieke meter verhoogt in de volgende 24 uur het risico op een ernstig infarct met 2,8 procent. Niet alleen cardiologe­n, maar ook milieudesk­undigen, epidemiolo­gen en biostatist­ici werkten mee aan de studie.

Voor de verontrein­iging met stikstofox­ide wijst Argacha vooral met een beschuldig­ende vinger in de richting van onze dieselauto’s. ”Als cardioloog pleit ik er dagelijks voor dat mijn patiënten veel moeten bewegen, en dat blijft ook zo, alleen zeg ik er nu bij dat ze niet moeten gaan joggen op de spitsuren langs drukke wegen, want dan ademen ze enorme hoeveelhed­en giftige lucht in die hun gezondheid meer schaadt dan baat.”(b)

De robot is bij het snijden preciezer, waardoor de patiënt ook sneller revalideer­t

 ?? FOTO RR ?? De robot gaat erg nauwkeurig te werk wat de kans op fouten vermindert.
FOTO RR De robot gaat erg nauwkeurig te werk wat de kans op fouten vermindert.
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium