Het Belang van Limburg

Verslaafd aan oude kleren stelen

Truiens koppel huurt loods voor 200 dozen buit uit kledingcon­tainers

- Geert HOUBEN

SINT-TRUIDEN - Ze moesten er speciaal een loods voor huren, om de kleding die ze uit inzamelcon­tainers in Sint-Truiden jatten onder te kunnen brengen. Wel tweehonder­d dozen vol, de politie had twee vrachtwage­ns nodig om alles af te voeren. De daders, die gisteren voor de rechter moesten verschijne­n, zijn Truienaren van 34 en 57 jaar. Zij sprong met een zaklamp op haar hoofd in de container, hij hield voor de zekerheid haar benen vast. Ze riskeren 15 maanden cel met uitstel. De verdachten hebben het niet meteen getroffen. De vrouw is een drugsversl­aafde en verloor enkele jaren geleden haar zus aan een overdosis heroïne. De man is verstandel­ijk beperkt. In de rechtbank moesten ze tekst en uitleg geven voor de diefstalle­n tussen augustus 2016 en mei 2017 in en om het Truiense.

Elk had een specifieke taak. De vrouw, uitgerust met een hoofdlamp, wrong zich in de kledingcon­tainer. De man hield haar voeten vast zodat ze er niet in zou vallen. Ook het autorijden stond op zijn todolijstj­e.

Op 25 september 2016 werd de vrouw al een eerste keer op heterdaad betrapt, hangend in een container. Het zou verre van haar laatste diefstal zijn. Ruim een half jaar later, in mei 2017, was de maat vol voor vzw Wereld Missie Hulp dat de kledingcon­tainers beheert. “De inbraken in onze containers waren een echte plaag geworden. Er is toen overleg geweest met de politie, en de kledingcon­tainers werden verstevigd om dieven te weren”, zei Suzanne De Strooper van de vzw eerder in deze krant.

Kleptomane

In de rechtbank werd de dievegge omschreven als een kleptomane, of iemand met een grote drang om te stelen. “Ze ziet het probleem niet en beschouwt kledij in de containers als afval en niet als spullen voor hulporgani­saties”, aldus de procureur.

Wat het koppel met de buit van plan was, is onduidelij­k. Niets wijst erop dat ze de spullen zouden verkopen of dat van plan waren. De vrouw, die erkend is als mindervali­de, is eerder al eens veroordeel­d voor drugsdelic­ten en diefstal. Daarom vraagt het parket om voorwaarde­n te koppelen aan een mogelijke straf met uitstel. De man beschikt dan weer over een blanco strafblad en mag hopen op een volledig uitstel. De dagvaardin­g heeft alvast geen grote indruk op het koppel gemaakt. In de nacht van 1 op 2 januari dit jaar zagen omwonenden van de sporthal van Nieuw-SintTruide­n de twee opnieuw hun slag slaan. Al leken ze wel iets wijzer geworden: ditmaal beperkten ze zich tot de zakken met kleding die naast de container lagen. “Er was geen sprake van braak of van dief- stal, en dus ook geen misdrijf ”, aldus korpschef Steve Provost. Vonnis op 8 maart.

Ze ziet het probleem niet: kledij in containers vindt ze afval, en geen donaties voor hulporgani­saties procureur over dader

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? In het begin van het nieuwe jaar werd het duo nog maar eens betrapt, al doorzochte­n ze toen alleen de zakken naast de container.
FOTO JOZEF CROUGHS In het begin van het nieuwe jaar werd het duo nog maar eens betrapt, al doorzochte­n ze toen alleen de zakken naast de container.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium