Het Belang van Limburg

Gewone procedure

-

De omleidings­weg is niet gelukt omdat die door beschermde Europese natuur liep. De Raad van State heeft die plannen al twee keer vernietigd, in 2013 en in 2017. De politici zouden kunnen kiezen voor een tracé dat via de Grote Baan loopt. In dat geval hebben ze alvast geen last van Europa. De grote weerstand tegen het scenario van tunnels onder de Grote Baan had indertijd te maken met de uitleg dat de aanleg zeven jaar zou duren, maar intussen zijn er al genoeg voorbeelde­n van werken die het verkeer niet blokkeren. Even verderop in Zonhoven is op dezelfde N74 een aantal jaren geleden ook een viaduct aangelegd, ook toen zijn mensen blijven rijden.

Bij de keuze voor de omleidings­weg woog in elk geval de “minder hinder” door. Die omleidings­weg zou er in twee jaar liggen. Minister Hilde Crevits (CD&V) die in 2008 voor de omleidings­weg koos, verwees ook naar de maatschapp­elijke kostenbate­nanalyse. Daarin scoorde de omleidings­weg beter, vooral omdat die er sneller lag. De kosten voor de aanleg van de tunnels onder de Grote Baan (doortochts­cenario) of de omleidings­weg verschille­n niet eens zo veel: de doortocht zou maximaal 370 miljoen euro kosten, de omleidings­weg 379 miljoen.

Kans op slagen?

Ja, want voor het tunneltrac­é ligt Europa in elk geval niet dwars. In de gemeente heeft burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) ook al water en vuur verzoend met een charter. De tunnels kunnen voor alle partijen, op voorwaarde dat ze geboord worden. Hij schat de kostprijs op 800 miljoen euro, dat is wel het dubbele van de tunnelprij­s uit 2008.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium