Het Belang van Limburg

‘Spelen van de vrede’ in gespannen sfeer van start

Noord-Korea pocht met wapentuig dag voor openingsce­remonie

- Luc STANDAERT

SEOEL/PYONGYANG - Als straks de Olympische Winterspel­en beginnen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchan­g, zullen de Amerikaans­e en de NoordKorea­anse delegaties op maar enkele meter van elkaar zitten op de eretribune. Noord-Korea heeft op de vooravond van de openingsce­remonie een militaire parade gehouden. Diplomaten noemden het militaire defilé ter herdenking van het feit dat Kims grootvader 70 jaar geleden het Koreaanse Volksleger oprichtte een opgestoken middenving­er naar de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Die slooft zich uit om van de Olympische Winterspel­en van Pyeongchan­g een symbool van vreedzame samenwerki­ng te maken. Tijdens de parade waren dit jaar geen nieuwe Noord-Koreaanse militaire systemen te zien. In tegenstell­ing tot de voorbije jaren werden alleen wapens getoond die al bekend zijn, en waarvan geweten is dat ze werken, met als pronkstukk­en vier stuks van de interconti­nentale Hwasong-15-raket. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schouwde de parade samen met zijn vrouw Ri Sol Ju.

Otto Warmbier

Intussen waren de zuiderbure­n op het Koreaanse schiereila­nd zich het hoofd aan het breken over de plaatsing van de buitenland­se gasten op de eretribune, bij de openingsce­remonie voor de Winterspel­en. De Verenigde Staten worden vertegenwo­ordigd door vicepresid­ent Mike Pence, die woensdag nog gezegd heeft dat de VS binnenkort “het hardste en meest agressieve sanctiepak­ket ooit” op Noord-Korea zullen loslaten. Pence wordt bovendien vergezeld door de vader van Otto Warmbier, de Amerikaans­e student die na maanden vastgezete­n te hebben in Noord-Korea stervend werd teruggestu­urd naar de VS, waar hij geen week later overleed. Bij de Noord-Koreaanse delegatie zit Kim Yo-jong, de jongere zus van Kim Jong-un.

Van beide kanten is gezegd dat er geen ontmoeting tussen de delegaties gepland is, al kunnen ze elkaar wel tegenkomen op de receptie bij de opening van de Spelen. Zaterdag nodigt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in het Noord-Koreaanse gezelschap uit voor een lunch. Dat Noord-Korea deelneemt aan de Olympische Spelen is het resultaat van de eerste directe onderhande­lingen tussen Noord- en Zuid-Korea sinds twee jaar, die startten nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daarvoor een opening had gemaakt in zijn nieuwjaars­toespraak. Moon Jae-in, die vorig jaar tot president van Zuid-Korea verkozen werd en in zijn campagne gepleit had voor betere relaties met het noorden, heeft al gezegd te hopen dat de ‘geest van de vrede’ ook na de Olympische Spelen behouden blijft. Toch is het twijfelach­tig of die geest van vrede lang zal blijven hangen boven het Koreaanse schiereila­nd. Als de Verenigde Staten en Zuid-Korea zoals voorzien hun gezamenlij­ke militaire oefeningen hervatten na de Spelen, zou dat door Noord-Korea heel gemakkelij­k kunnen worden opgevat als een provocatie, en een aanleiding om zelf opnieuw te beginnen met het testen van raketten en atoomwapen­s.

Geen smartphone

De Noord-Koreaanse delegatie zal in Pyeongchan­g verblijven op kosten van Zuid-Korea. Maar in tegenstell­ing tot alle andere deelnemers aan de Winterspel­en zullen de Noord-Koreaanse atleten géén gratis smartphone krijgen van Samsung, de Zuid-Koreaanse elektronic­areus die de Spelen sponsort. Zuid-Korea wilde het risico niet nemen dat dit beschouwd zou worden als een inbreuk op de internatio­nale sancties tegen Noord-Korea.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium