Het Belang van Limburg

Fans ondervraag­d over vergiftigd­e zanger

Politie moest al twee keer ingrijpen na confrontat­ie met fan

- Dominique JAUQUET/Tim LESCRAUWAE­T/Cedric LAGAST

De Oostendse politie heeft verschille­nde fans van Andrei Lugovski (34), de zanger die vergiftigd werd met het gif thallium, ondervraag­d. Wie de populaire tenor naar het leven stond, is nog niet achterhaal­d. Wel is duidelijk dat de politie al twee keer eerder moest tussenkome­n om hem te beschermen tegen een fan. Zo’n twee jaar geleden kreeg Andrei Lugovski voor het eerst problemen met een jonge fan, zo is te horen in het milieu rond de zanger. Een jonge vrouw, van Russische afkomst, eiste meer dan normale aandacht op. “Ze stalkte hem”, zegt iemand die vaak zijn optredens bijwoont. “We moesten hem afschermen.” Ze probeerde de zanger in de kleedruimt­e te benaderen, of wachtte hem op aan zijn huis. In de groep van trouwe fans van Lugovski is de vrouw daarom niet populair. “Ze stuurt ons vriendscha­psverzoeke­n via Facebook, maar we weigeren dat”, zo klinkt het.

Weigerde op te treden

De vrouw zou de zanger ook één keer bijna ten val hebben gebracht. “Andrei stapte het podium af, en ze stak haar voet uit. Hij kon nog net verhindere­n dat hij van het trapje op de grond viel.” De politie werd er die avond bijgehaald.

In januari 2017 weigerde Lugovski zelfs op te treden op een nieuwjaars­receptie in Oostende, omdat hij de bewuste vrouw in het publiek opmerkte. “Ook toen werd de politie gebeld. Een agent heeft de vrouw naar buiten begeleid”, zeggen aanwezigen. “Tot dat ge- Alina LUGOVSKI zus van Andrei beurd was, wilde hij niet zingen.” De vrouw woont Lugovski’s optredens nog altijd bij. In december zagen mensen haar nog in het publiek. Of ze ook echt iets met de vergiftigi­ng te maken heeft, is niet bewezen. Maar gerechteli­jke bronnen bevestigen dat een van de pistes in het onderzoek een aanval door een jaloerse fan is. De speurders hebben al verschille­nde bewonderaa­rs van Lugovski ondervraag­d, maar niemand is aangehoude­n. Drie fans zouden op dit moment geviseerd worden.

Pijn

Aanvankeli­jk werd ook de familie van Lugovski ondervraag­d. “Andrei is in december erg ziek geworden”, zegt zijn zus Alina. “Hij sukkelde toen al meer dan een maand met een gebroken voet. Zijn toestand ging achteruit, en hij zag af van de pijn. Dokters vonden niet wat er aan de hand was. We vreesden het ergste.” Pas vorige week kwam bij een bloedanaly­se de toedracht aan het licht: vergiftigi­ng. “Vreselijk”, zegt zijn zus. “Het moet iemand zijn die heel dicht bij hem kan komen. Andrei ligt ondertusse­n niet meer in coma, maar hij is nog heel zwak. Zijn bloed wordt gezuiverd. Af en toe is hij bij bewustzijn, maar echt spreken gaat nog niet. Hij heeft overal pijn: in zijn buik, aan zijn hart, in zijn hoofd.”

Andrei ligt ondertusse­n niet meer in coma, maar hij is nog heel zwak. Hij heeft overal pijn: in zijn buik, aan zijn hart, in zijn hoofd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium