Het Belang van Limburg

“Eindelijk zullen we ons verhaal kunnen brengen”

-

De vraag van prins Laurent om te mogen pleiten tegen de inhouding van een deel van zijn dotatie wordt gehonoreer­d (HbvL 8 februari).

Wat vindt u van de beslissing dat de prins zich toch in de Kamer mag verdedigen?

“Ik ben tevreden. Eindelijk zullen we onze kant van het verhaal kunnen brengen. Maar die verdedigin­g is geen gunst hé, dat is de wet. Iedere burger die berecht wordt, moet de kans krijgen zich te verdedigen. Wanneer ik lees dat sommige parlements­leden dat afdoen als ‘cinema’, ben ik wel een beetje ongerust. Zijn zij zich wel bewust van de vereisten van een rechtsstaa­t en van de ernst van hun eigen taak als rechter in deze zaak?”

Insinueerd­e u daarom dat België een bananenrep­ubliek is?

“Ik had gesproken van een ‘bananenrep­ubliek’ in de voorwaarde­lijke wijs. Met name indien de regering het voorstel van sanctie nog op dezelfde dag zonder debat door het parlement zou jagen, samen met de begroting voor 2018. Niet vergeten, het voorstel van sanctie was door de regering beslist zonder dat ik de argumenten van haar advocaat had mogen inzien. Die spoedstemm­ing is uiteindeli­jk niet doorgegaan, maar dat betekent niet dat alle vragen van de baan zijn. De wetgever heeft zichzelf bijvoorbee­ld een gerechteli­jke functie toegekend. Eigenlijk staat dat haaks op de scheiding der machten. Dus neen, we zijn geen bananenrep­ubliek, maar ik denk niet dat de dotatiewet van 2013 de toets van de grondwet en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens doorstaat. En er zijn al veel uitschuive­rs geweest in deze zaak. Wat de prins wordt verweten, verbleekt daarbij.”

Bij een eerdere kans op verdedigin­g, bij de premier, liet de prins zich met een ziektebrie­fje verontschu­ldigen. Zal hij nu wel opdagen?

“Ik begrijp niet dat sommigen blijven herhalen dat de prins zijn kat naar de premier stuurde, dat is zuivere stemmingma­kerij. Ik heb de prins vertegenwo­ordigd, en dit in overleg met de regering. Ik had een onderhoud van meer dan twee uur met de premier, waarbij ik een schrifteli­jke memorie van een dertigtal pagina’s heb toegelicht. Zich laten bijstaan door een advocaat is een grondrecht, iets wat overijveri­ge commentato­ren al eens vergeten.”

Verwacht u dat de Kamer zijn verdedigin­g zal volgen?

“Ik heb ook gelezen dat een parlements­lid van de meerderhei­d spreekt van een ruime consensus binnen de meerderhei­d en preciseert dat dit voor geen enkele partij een vertrouwen­scrisis waard is. Ik neem daar akte van. Ik zal wel doen alsof ik voor onafhankel­ijke rechters pleit, want dat schrijft de wet voor. Ik vind dat de voorgestel­de sanctie zowel feitelijk als juridisch grond mist. Het is de prins er niet om te doen te ontsnappen aan de wet, integendee­l. We hebben vorig jaar een ontwerp van protocol voorgestel­d, met heel precieze regels om de onduidelij­kheden in de wet weg te werken en die streng maar conform de mensenrech­ten te kunnen toepassen. Dat is vanuit het algemeen belang een passend alternatie­f voor een sanctie, zou ik zeggen. De parlements­leden zullen dan moeten kiezen tussen hun geweten en politieke overweging­en.”

 ?? FOTO DRIES LUYTEN ?? Laurent Arnauts.
FOTO DRIES LUYTEN Laurent Arnauts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium