Het Belang van Limburg

“Een van de zwaarste misdrijven die iemand kan plegen”

Congolees krijgt 18 jaar cel voor doodsteken van echtgenote

- Caroline VANDENREYT

De Congolees Ngandunu B. (53) is gisteren veroordeel­d tot 18 jaar cel voor de moord op zijn echtgenote in hun huis in Tongeren. Tijdens een echtelijke ruzie over geld had hij Domi (53) op 3 maart 2016 met achttien messteken gedood. Dat hij met opzet een “scherp mes” uit de kast had genomen, zagen de rechters als bewijs om het op moord te houden. De verdedigin­g had uitlokking gepleit, door de psychologi­sche terreur na alle ruzies in huis. Domi en haar zoon, toen een kleuter, waren destijds uit Congo gevlucht. In Duitsland was ze met (erkend asielzoeke­r) Ngandunu getrouwd. Een kind was er wel snel moeten komen via een vruchtbaar­heidsbehan­deling om te voorkomen dat het huwelijk als schijn werd gezien. Maar toch hadden ze heel wat jaren behoorlijk gelukkig geleken. Pas na hun verhuizing naar België en de aankoop van een huis in Tongeren werden hoogoplope­nde ruzies dagelijkse kost. Zoonlief had uiteindeli­jk zelfs zijn baas om de nachtpost gevraagd omdat dan slapen steeds meer onmogelijk werd. “Ze hadden een zware lening. Ik heb mijn studies stopgezet en ben gaan werken om hen te helpen.”

Beet in vinger

De ochtend van 3 maart 2016 was het dan toch dramatisch uit de hand gelopen. “Zij schreeuwde, ik huilde. Ik pakte haar vast om haar te kalmeren. Ze zei dat ik haar zo niet mocht houden. Ze beet ook in mijn vinger. Ik ben het noorden kwijtgeraa­kt”, gaf Ngandunu als uitleg voor de dodelijke steekparti­j. Moord – dat hij over zijn daden had nagedacht – had zeker niet in zijn hoofd gezeten, klonk het. Maar het was wel een “scherp (plooi)mes” dat hij uit de keukenla had genomen, terwijl er ook andere lagen. Om haar daarop hardhandig in een hoek van de kamer te dwingen en herhaaldel­ijk te steken terwijl ze, volgens het onderzoek, al op de grond lag. De rechters blijven in hun uitspraak dan ook bij moord. De verdedigin­g had het nochtans over uitlokking: geen voorbedach­theid, wel een man die was ‘uitgelokt’ door terreur en treitering­en van zijn vrouw. “Ze wilde dat hij zelfmoord zou plegen, maar niet met de auto onder een trein. Want dan was ze de wagen kwijt”, pleitten meesters Keulen en Bormans.

Gunstig verleden

Ngandunu deed er zelf nog een schepje bovenop: “Als ik het niet had gedaan, was ik nu dood geweest. Want in de gevangenis hebben ze bij mij een tumor gevonden”, reageerde hij. De rechtbank tilde duidelijk aan het feit dat B. nog steeds niet lijkt te beseffen wat hij gedaan heeft. “Hij heeft de moeder van zijn dochter en (stief)zoon vermoord. Dat is een van de zwaarste misdrijven die iemand kan plegen”, argumentee­rden ze. Het leverde de Congolees 18 jaar gevangenis op. “Niet de maximumstr­af, omdat we rekening hebben gehouden met uw gunstig verleden.”

Aan zijn 24-jarige stiefzoon moet Ngandunu B. 25.000 euro schadeverg­oeding, zijn 17-jarige dochter met Domi krijgt voorlopig 22.000 euro. Wel kan het dat hij in de toekomst ook nog de rekening van de psychologi­sche hulp krijgt voorgescho­teld, want het meisje lijkt vandaag de feiten nog niet echt te kunnen plaatsen. “Ruzie maak je met twee. Hij had mama niet mogen doden, maar hij blijft mijn papa”, omschreef ze het zelf voor de Tongerse correction­ele rechtbank.

 ?? FOTO HBVL ?? Ngandunu B. kreeg niet de maximumstr­af, maar de rechtbank tilde duidelijk aan het feit dat hij nog steeds niet lijkt te beseffen wat hij gedaan heeft.
FOTO HBVL Ngandunu B. kreeg niet de maximumstr­af, maar de rechtbank tilde duidelijk aan het feit dat hij nog steeds niet lijkt te beseffen wat hij gedaan heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium