Het Belang van Limburg

“Je moet je kansen grijpen, dat heb ik gedaan”

DRIES WOUTERS ONTBOLSTER­T ONDER PHILIPPE CLEMENT ALS MIDDENVELD­ER

- Roger COX

In de bekermatch tegen Waasland-Beveren mocht ik invallen als middenveld­er. Voorbestem­ming? Het zou zomaar kunnen

Dries WOUTERS

Een overvolle ziekenboeg, tegenvalle­nde resultaten en een trainerswi­ssel. Het is de perfecte samenvatti­ng van het seizoen van KRC Genk. Maar zoals steeds heeft elk nadeel zijn voordeel. Vraag het maar aan Dries Wouters. De 21-jarige Tongenaar kreeg sinds Nieuwjaar de kans om zich te ontplooien. Als middenveld­er dan nog. “Deze trainer ziet het wel in mij.”

Een voetballoo­pbaan maakt soms de vreemdste kronkels. In de herfst van vorig jaar kwamen we pa Wouters en makelaar Guy Vandersmis­sen toevallig tegen op de parking in Genk net na een onderhoud met Patrick Janssens. Onderwerp: de toekomst van Dries. “Hij moet meer aan spelen toekomen”, zuchtte Wouters senior. Anders gezegd, zijn zoon kreeg volgens hem te weinig minuten. Korte tijd later volgde toch een contractve­rlenging. Een bewijs dat Genk in zijn kwaliteite­n geloofde. Maar spelen? Centraal in de defensie, zijn normale positie, was en is de concurrent­ie bij Genk scherp.

“En als middenveld­er zag Albert (Stuivenber­g, nvdr.) het niet in mij, andere jongens kregen de voorkeur”, aldus Wouters. Maar dan klaarde de hemel op. “In de bekermatch tegen Waasland-Beveren mocht ik invallen bij de start van de verlenging­en. Op het middenveld. Voorbestem­ming? Het zou zomaar kunnen. In elk geval, als ik die kans niet had gekregen en gegrepen, had Philippe Clement (toen nog coach van Waasland-Beveren, nvdr.) misschien nooit aan mij gedacht als middenveld­er. Ik denk echt dat hij daardoor beïnvloed is geweest.” Feit is: toen Clement enkele weken later de Freethiel inruilde voor de Luminus Arena, mocht Wouters in Oostende op de 6 postvatten.

“Een blijk van vertrouwen”, aldus Dries. “Tijdens de winterstag­e had ik tegen Schalke 04 goed mijn streng getrokken op die positie. Vervelend was wel dat ik in die match geblesseer­d was uitgevalle­n. Niks ernstigs, gewoon een beetje overbelast­ing. De coach spaarde mij nadien zelfs iets te lang naar mijn zin.”

Maar die wist verdomd goed waarom. Hij wilde met de Tongenaar uitpakken in Oostende en geen risico’s nemen. Genk won aan de zee, mede door een uitstekend­e prestatie van Wouters, maar nog bleven de twijfels bij Dries.

Seck

“Toen ik hoorde dat ze met een vervanger voor Berge en Heynen bezig waren, schrok ik wel even.” Even later stond Seck in Genk. “Een bijkomende concurrent”, aldus Wouters. “Maar ik wist dat die ook een positie hoger kon spelen. Box-to-box. Dus zou ik misschien toch nog speelkanse­n krijgen.”

Dat bleek, toen Malinovsky­i ziek uitviel. In Lokeren en Moeskroen koos Clement resoluut voor Wouters. In Kortrijk was Pozuelo dan weer niet fit, zodat de heroptrede­nde Malinovsky­i een rij hoger moest spelen. In de terugmatch, ten slotte, moest de Oekraïner opnieuw forfait geven en dus bleef Wouters gewoon staan. “Het moet soms wat meezitten”, lacht hij. “Maar je moet de kansen die je krijgt, ook grijpen. Dat heb ik gedaan. Ik speel liever op het middenveld. Daar kan ik me meer uitleven. Het is wel een positie die meer vergt dan die van centrale verdediger. Je moet bezig zijn met wat er voor én achter je gebeurt. Maar ik vind het aangenaam.”

Lang en goeie voeten

Opvallend: Wouters groeide met de wedstrijd in zijn rol.

“Dat voel ik ook zo aan. Ik speel nu met meer lef dan in het begin. Ik durf al eens een gewaagde pass te geven. En als die mislukt, laat ik het hoofd niet hangen. Ik merk nu ook dat de goede opleiding die ik in Genk genoten heb, zijn vruchten afwerpt. Ik ben vanaf mijn jeugd groot van gestalte geweest. Meestal gaat dat niet samen met goeie voeten. Maar dat valt bij mij mee dankzij die uitstekend­e scholing.”

De verwachtin­g is dan ook dat Wouters vandaag tegen Zulte Waregem in de basiself zal opduiken, aangezien Malinovsky­i nog niet topfit is. De laatste keer? Volgende week valt Genk weer in het normale regime van één match per week en stilaan komen de geblesseer­den terug.

“We zien wel”, haalt hij de schouders op. “Vanaf volgende week krijgen we meer gelegenhei­d om op automatism­en te trainen. De coach heeft verschille­nde opties op het middenveld. Maar ik ga het hem zo moeilijk mogelijk blijven maken.”

Een uitleenbeu­rt is voorlopig van de baan tot in de zomer. Dan maakt Wouters een nieuwe evaluatie. Vertrekt Berge en wanneer keert Heynen terug uit blessure? De antwoorden op die vragen zullen zijn verdere toekomst mee bepalen. Intussen is hij wel zo slim om niet alles op het voetbalbes­taan te zetten. Twee avonden per week volgt hij een opleiding tot vastgoedex­pert.

“In juni moet ik mijn eindwerk verdedigen voor een jury. Je weet nooit wat de toekomst brengt. Ik wil iets achter de hand houden. Ik vind het een boeiende materie. Bovendien brengt een belegging in vastgoed momenteel meer op dan geld op de bank.”

Korte aarzeling. “Euh, denk nu niet dat ik al een dikke bankrekeni­ng heb, want dat is niet zo.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium