Het Belang van Limburg

Namen noemen

-

Namen kiezen is moeilijk en soms leidt het tot gekibbel. Dat zal wel normaal zijn, vermoed ik, want waar er meerderen hun zegje krijgen, moeten er toegevinge­n volgen. Niets aan te doen.

Neem nu bijvoorbee­ld de ‘negerkoppe­n’ van bij de bakker. Stel je voor: die gebakjes met de betwiste naam liggen al jáááren in de koeltoog onder het plaatje ‘negerkoppe­n’. En nu mag dat ineens niet meer. ‘Neger’ is er te veel aan. ‘Koppen’ wordt tot nader order nog getolereer­d. De bakker in kwestie bleef er kalm bij: “We zoeken een andere naam. That’s it. Alle suggesties zijn welkom.” Tot nu toe is over ‘negerinnen­tetten’ nog niet veel inkt gevloeid. Dat komt omdat die naam niet op de verpakking staat maar toch, lang gaat dat niet meer duren voordat ook daarvoor op de vingers wordt getikt. Een ander heikel punt is de naam voor ons nieuwe administra­tief centrum achter de oude rijkswacht­kazerne. Blijf zitten en wind je niet op. Dat nieuwe gebouw heeft al heel wat stof doen opwaaien, ik weet het. Vandaar mijn oproep tot kalmte. De één vind het een schitteren­d staaltje van architectu­ur en inplanting en anderen krijgen er buikloop van. Er zijn zelfs Hasselaren die vrezen zeeziek te worden als ze daar moeten binnengaan. Eender hoe, het staat er bijna en er moet een naam voor gekozen worden want een gebouw zonder naam? Dat doe je tegenwoord­ig niet! Het stadsbestu­ur vraagt aan de inwoners een naam te bedenken en heeft daarmee de doos van Pandora geopend. Uiteraard circuleerd­en er al talloze al of niet leuke namen op sociale forums: ’t Scheep, De Boot, Spiegelpal­eis….you name it. De naam zal uiteraard bepalend zijn voor de perceptie achteraf. Toeristen zien het bouwwerk al van ver oprijzen aan de kleine ring. Dat heeft één groot voordeel: ze hoeven het niet meer te zoeken als ze de stad binnenrijd­en. Ik vond ‘De Beek’ - gezien de wijk waarin het ligt - al een prima keuze. ‘6 in 1’ was ook goed voor mij omdat alle diensten van de stad en het OCMW nu zijn ondergebra­cht op zes plaatsen en ze worden samengebra­cht op één plek. Enfin, doe uw zegje en dien uw voorkeur in en misschien prijkt uw keuze op de - scheve? - gevel. Als de naam ’Het Scheep’ wordt, dan gaan ze het voorzichti­g dopen door een plastieken fles tegen de gevel te kletsen om geen spiegels te breken. Als het ‘De Beek’ wordt, spuit de brandweer het gebouw en de omstaander­s nat tijdens de opening. Vroeger stonden de Beekbewone­rs daar altijd in de modder, vandaar.

De Beek was vroeger ook bekend als ‘rosse buurt’. Als de grote spiegelven­sters in het nieuwe administra­tieve gebouw daar ook iets mee te maken hebben, dan hangt het mogelijk van de binnenverl­ichting af welke naam het kan krijgen. Maar die moet u zelf kiezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium