Het Belang van Limburg

“De ploeg noemt mij soms VDB, ik vind dat een eer”

DYLAN TEUNS vindt vandaag op Hatta-Dam aankomst die hem ligt

- Hugo COOREVITS

Kan Dylan Teuns vandaag in de Dubai Tour zijn ding doen op Hatta-Dam, een onding bergop van 250 meter lang dat heel even 17 procent stijgt? De zomersensa­tie van vorig jaar heeft er het raden naar. Feit is wel dat de renner van BMC na zijn 8(!) zeges in drie weken tijd niet langer Mister Nobody is. Zelfs Vincenzo Nibali noemde hem als outsider voor vandaag in één adem met zijn eigen ploegmaat Sonny Colbrelli.

Ik heb VDB nooit bewust meegemaakt. Maar in zijn stijl van bergop rijden, vind ik me wel een beetje terug

Dylan TEUNS

Vooral Teuns’ raid bergop in de Ronde van Polen en de daaraan gekoppelde eindwinst maakte indruk bij de wereldtopp­ers. “Ineens werd ik met grote kampioenen vergeleken: ik was de nieuwe Criquielio­n... Ik deed op Saint-Roch in de Ronde van Wallonië Valverdeac­htige toeren. Ja, ik was ook de nieuwe Gilbert. Natuurlijk ben je dan zo fier als een gieter, maar anderzijds moet ik wel nog altijd alles bewijzen. Daar ben ik me erg goed van bewust”, aldus de Halenaar, die volgende maand 26 wordt. “Momenteel sta ik wat het punchen (het bergop knallen tegen een korte, nijdige muur, nvdr.) betreft in de top 10 van de wereld.”

Ben je nu niet té bescheiden? Zit je niet eerder bij de top 5?

“Ik weiger te lopen vooraleer ik goed kan stappen. Vorig jaar maakte ik de zomer van de doorbraak mee: ik pakte onverwacht geel in de Ronde van Wallonië, ik won mijn eerste koers in het geel, mijn eerste ronde, daarna mijn eerste WorldTour-rit- én eindzege. Dat was ook voor mezelf een verrassing.”

De lat ligt voor dit jaar heel hoog. Vrees je niet eronderdoo­r te springen?

“Het zou me somber stemmen als ik dit seizoen met lege handen achterblij­f. Sta ik op het podium van de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik, dan zou dat fantastisc­h zijn, maar met een top 10 in Luik ben ik ook al tevreden. Ik wil me als puncher specialise­ren. Zoveel zijn er nu ook weer niet: Valverde zal weer goed zijn. En dan heb je Alaphilipp­e, Martin en ik.”

Klopt het dat ze je in de BMCploeg soms met VDB aanspreken?

(schatert en knikt) “Dat heb ik aan mezelf te danken, ze weten dat ik een grote fan ben van zijn rijstijl. Ik vind me er een beetje in terug. Twee jaar geleden was het de dag voor Luik-Bastenaken­Luik te slecht weer om buiten te trainen. We reden met de ploeg de benen los op de rollen in ons hotel. Ik zette dat filmpje op van VDB in Luik-Bastenaken-Luik 1999. Zo is het gekomen. Ik vind het een eer dat ze me op koersvlak met hem vergelijke­n.”

VDB deed ook felle uitspraken en zei aan welk huisnummer hij op Saint-Nicolas zou demarreren in de finale van de Waalse topklassie­ker.

“Zo ben ik niet, als het over serieuze dingen gaat, denk ik toch twee keer na vooraleer ik iets zeg. Ik wil op termijn liever Teuns I worden in de plaats van Gilbert II of VDB II.”

Vandaag in de Dubai Tour krijg je met Hatta-Dam een punch-aankomst in pocketvorm. Krijgen we je in een hoofdrol te zien?

(haalt de schouders op) “Ik hoop het. Maar ik vrees dat het niet lang genoeg is. De laatste bocht ligt op 250 meter. Dan is het nog 100 meter vooraleer het echt maximaal 17 procent omhooggaat. Uiteindeli­jk is het ook slechts 150 meter goed steil. Drie jaar geleden won zelfs John Degenkolb hier. De positioner­ing is heel belangrijk. En we hebben nu ook Nathan Van Hooydonck, die in het eindklasse­ment misschien de top 5 haalt. Mijn grote probleem is zoals dikwijls het geval is: die twee klimmen die aan Hatta voorafgaan, liggen op 80 kilometer afstand. Daardoor is het niet lastig genoeg om voor de slothellin­g een selectie te krijgen.”

 ?? FOTO BETTINIPHO­TO©2018 ?? Teuns wil zich nog meer specialise­ren als puncher.
FOTO BETTINIPHO­TO©2018 Teuns wil zich nog meer specialise­ren als puncher.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium