Het Belang van Limburg

“Informeren kan u veel geld besparen”

- Kizzy VAN HORNE

Verbouwers vinden vaak hun weg in de wirwar aan energie- en renovatiep­remies niet. Nog voor de eerste werken sprokkel je best de nodige info. “Het kan je heel wat geld en energie besparen”, zegt Gunter van Aert van Woonloket Hasselt.

De infostand rond verbouwen en de infosessie­s over de renovatie- en energiepre­mies waren vorig jaar tijdens Batibouw zeer druk bezocht. Zelf een weg zoeken doorheen de veelheid aan premies lijkt vaak onbegonnen werk.

“Er bestaan zoveel verschille­nde soorten premies aan te vragen bij nog eens een hoeveelhei­d aan verschille­nde instanties”, zegt Gunter van Aert van Woonloket Hasselt. “Voor buitenschr­ijnwerk bijvoorbee­ld kan je zowel bij Infrax als bij de Vlaamse overheid terecht. Regelmatig zijn er ook veranderin­gen aan de voorwaarde­n om een premie te bekomen. Zo is er nu bij de renovatie- en verbeterin­gspremie een verplichti­ng om aan ventilatie­eisen te voldoen. Het zijn zaken die je maar moet weten.”

Huisdokter

Zowat elke gemeente telt tegenwoord­ig een woonloket waar je terecht kan met alle woonvragen, ook rond premies. De ambtenaren weten perfect voor welke premie je in aanmerking komt en leggen uit wat je daarvoor moet doen. Van Aert: “Het is aan te raden om nog voor de start van de werken een woonloket te bezoeken. Soms moeten paperassen door de aannemer ingevuld worden, vaak geldt een uiterste factuurdat­um. Ook is er soms een inkomensgr­ens. Breng daarom offertes en de belastings­afrekening mee.”

“We krijgen regelmatig inwoners over de vloer die van de buurman of een verre kennis hoorden dat ze een premie ontvingen voor een bepaalde renovatie. Wat voor de buurman telt, geldt daarom niet voor jou. Elk huis en elke persoon is anders. Samen met de verbouwer maken we een dossier klaar. We drukken de nodige documenten af of helpen met de online aanvraag. Eens dat je erachter bent voor welke premies je in aanmerking komt, volgt de rest vanzelf. De nodige documenten zijn ook online te vinden. Het is niet moeilijk om ze in te vullen. Rest enkel nog ze op te sturen en te wachten op je geld.” Ook via andere kanalen kan je nagaan voor welke premies je in aanmerking komt. Via websites als premiezoek­er.be, energiespa­ren.be

Voor de start van de werken bezoek je best een woonloket Gunter VAN AERT, woonloket

Hasselt

of Infrax.be vind je alle info over de premies, de voorwaarde­n en word je doorverwez­en naar pagina’s om de aanvraagdo­cumenten te downloaden.

“Een goede tip is de huisdokter van DuboLimbur­g in te schakelen. Een deskundige gaat samen met je door je woning geeft renovatiet­ips, en legt uit welke premies je ervoor kan aanvragen”, aldus Gunter van Aert.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Gunter van Aert
FOTO SERGE MINTEN Gunter van Aert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium