Het Belang van Limburg

Overheid vereenvoud­igt premiestel­sel

-

Vlaams parlements­lid Jelle Engelbosch (NV-A) heeft een wetsvoorst­el ingediend om het premiestel­sel te vereenvoud­igen: “Het is bijna onbegonnen werk om bij een verbouwing je weg te vinden in het kluwen van de energie- en renovatiep­remies.”

“Voor kleine werkzaamhe­den is er de Vlaamse verbeterin­gs- en aanpassing­spremie gericht op de lagere inkomensgr­oepen. De premie kan gecombinee­rd worden met de renovatiep­remie die ook voor de hogere inkomensgr­oepen telt. De premies zijn met elkaar verbonden. Waarom ze dan niet laten samensmelt­en?”

De vereenvoud­iging van de premies is een complexe oefening die in fases zal gebeuren. Engelbosch: “In eerste instantie pakken we de renovatiep­remie en de verbeterin­gsen aanpassing­spremie aan. We trekken de leeftijdsv­oorwaarde van de woning gelijk, net als het maximaal belastbaar inkomen.”

In de toekomst moeten ook de andere energiepre­mies in de renovatiep­remie opgenomen kunnen worden. “Het is toch niet logisch dat vervanging van het raamwerk gesubsidie­erd wordt door de renovatiep­remie en dat je voor subsidies van het glas bij de netbeheerd­er moet zijn. Hoewel de energiepre­mies via de netbeheerd­er worden aangevraag­d, is het de Vlaamse overheid die de premies reguleert.”

“We willen komen tot één premierege­ling. Je dient één dossier in en er is één aanspreekp­unt in plaats van drie. De administra­tieve afhandelin­g gebeurt door één dienst, wat een pak duidelijke­r is voor de burger.”

Ook voor appartemen­tsgebouwen met meerdere eigenaars wordt gewerkt aan een premievere­envoudigin­g, zodat niet meer elke eigenaar voor hetzelfde werk een dossier moet indienen.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Jelle Engelbosch.
FOTO LUC DAELEMANS Jelle Engelbosch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium