Het Belang van Limburg

“Michael Jackson plagieerde en The Beatles speelden barslecht”

Superprodu­cer Quincy Jones (84) heeft in een opmerkelij­k interview een boekje opengedaan over de grootste wereldster­ren. Daarbij trok hij een blik aan sterke verhalen open over onder meer MJ, The Beatles én de Trumps.

- Joey BOUGARD

Muzikant en producer Quincy Jones, die in maart 85 wordt, doet naar aanleiding van die heuglijke gebeurteni­s – en een Netflixspe­cial over zijn rijkgevuld­e leven – het interviewc­ircuit aan. En dat levert een hoop straffe quotes en absurde weetjes op over de wereldster­ren in wiens gezelschap hij decenniala­ng vertoefde. In een spraakmake­nd even interview vorige week in het blad GQ vertelde Jones al honderduit over het feit dat hij Marilyn Monroe afwees (“Ze had net twee peren als borsten”), hij en zijn bandleden drugs kochten van Afro-Amerikaans activist Malcolm X en hij zag hoe pianist Ray Charles na jarenlang gebruik heroïne moest injecteren in zijn balzak. Ook het feit dat hij op deze leeftijd nog 22 vriendinne­tjes heeft over de hele wereld en dat hij dankzij een jaarlijkse zesdaagse kuur in Zweden 110 zal worden, deelde hij vrolijk mee. Elke anekdote gekruid met een stevige motherfuck­er op tijd en stond.

Kennedy’s moordenaar

Deze week is entertainm­entsite Vulture aan de beurt. In een fascineren­d gesprek vertelt hij wie de opdrachtge­ver was van de moord op Amerikaans president John F. Kennedy (“De Chicago-maffiabaas Sam Giancana”), en dat zijn “goede vriend” Bono al jaren geen goede muziek meer maakt.

En hij doet ook een boekje open over

King Of Pop Michael Jackson, voor wie hij miljoenena­lbums

‘Thriller’ en ‘Bad’ produceerd­e. Jones beschuldig­t – met enige tegenzin – de “gierige” Jackson van plagiaat: daarbij wijst hij op de (volgens hem) opvallende gelijkenis­sen tussen Jacksons ‘Billie Jean’ en ‘State Of Independen­ce’ van discokonin­gin Donna Summer, nummers die hij allebei producete. Daarnaast zou de King Of Pop geweigerd hebben om een keyboardsp­eler credits te geven voor zijn hit “Don’t Stop ‘til You Get Enough’. “Hij was zo machiavell­istisch als je maar kan denken.”

Lof voor Toots

Ook The Beatles krijgen ervan langs. “Het waren de slechtste muzikanten ter wereld: Paul (McCartney, nvdr.) was de slechtste bassist die ik ooit hoorde. En Ringo (Starr, nvdr.)? Breek me de bek niet open.” Waarop hij prompt een anekdote vertelt over die keer dat Ringo vier uur sukkelde op een drumstukje voor zijn eerste soloplaat. Toch kan er af en toe een compliment af. Zoals voor de betreurde Toots Thielemans, die door Jones “een van de beste

solisten die ooit leefde” wordt genoemd. “Jimi Hendrix had te veel schrik om met hem samen te spelen op mijn plaat.”

De brievenbus van Brando

In het gesprek heeft hij niet enkel over muzikanten. Ook over zijn goede vriend, acteur Marlon Brando, mijmert Quincy een eind heen. “Hij ging de chachacha dansen met ons, hij schudde zijn kont eraf. Hij was de meest charmante klootzak die je tegen het lijf kon lopen. En hij kroop met iedereen in bed: Richard Pryor, Marvin Gaye ... Hij zou een brievenbus bespringen.” Een claim die door Pryors weduwe ondertusse­n bevestigd werd met volgende gevleugeld­e woorden: “Het waren de seventies! De drugs waren goed. Als je genoeg coke deed, zou je seks hebben met een radiator en het de volgende morgen een boeketje bloemen opsturen.”

Ook vertelt hij over een etentje dat hij twaalf jaar geleden had met Ivanka Trump, de dochter van de huidige Amerikaans­e president. Jones was toen 72, Ivanka 24. “Modeontwer­per Tommy Hilfiger zei tegen me: ‘Ivanka wil eens met jou gaan eten.’ Waarop ik zei: ‘Geen probleem, ze is een heet stuk.’ Ze had de prachtigst­e benen die ik ooit gezien heb.” Waarom het uiteindeli­jk niets werd? Jones moest niets weten van Donald. “Ze heeft een foute vader. Hij is een gestoorde motherfuck­er. Mentaal achtergest­eld. Een megalomaan, een narcist. Ik kan hem niet uitstaan.”

Ik zeg het niet graag, maar Michael Jackson heeft heel veel liedjes gestolen. Hij was een gierigaard en een machiavell­ist Ivanka Trump heeft het mooiste stel benen dat ik ooit zag. Jammer van haar vader: een megalomaan en narcist The Beatles waren de slechtste muzikanten ter wereld. En McCartney de slechte bassist die ik ooit hoorde spelen

 ?? FOTO'S ISOPIX ?? Nonkel Quincy klapt uit de biecht:
FOTO'S ISOPIX Nonkel Quincy klapt uit de biecht:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium