Het Belang van Limburg

“KENZO HOORT BIJ ONS”

Opnieuw moet een kind het land verlaten tijdens het schooljaar

- Chris NELIS

Met tranen in de ogen, spandoeken en een petitie schreeuwde­n de kinderen van basisschoo­l De Parel gisteren hun keel schor. Hun vriendje en medeleerli­ng Kenzo (8) moet stante pede het land verlaten, samen met zijn Rwandese moeder. Uitgeproce­deerd. Amper 2,5 was Kenzo toen hij voor het eerst naar school ging in Zutendaal. Ook mama Raissa spreekt inmiddels vloeiend Nederlands en is helemaal ingeburger­d. “Het is een verschrikk­elijk vooruitzic­ht dat we nu moeten terugkeren naar een land waar we bij niemand terechtkun­nen.” Raissa Amuratwa, de mama van Kenzo, weet niet goed wat haar overkomt aan de schoolpoor­t. Ze is overdonder­d, maar ook blij dat de andere ouders haar steunen. “Ik weet ook niet meer wat doen”, zegt ze. “We zijn uit Rwanda gevlucht omdat leven er voor ons onmogelijk was geworden. Ik heb er alleen nog een tante, maar daar kunnen we onmogelijk terecht. Waar dan wel, is mij een raadsel. Het is een verschrikk­elijk vooruitzic­ht.”

Ook Kenzo Ntwari Ray weet niet Raissa AMURATWA

Mama van Kenzo wat hem te wachten staat: “Al mijn vrienden zitten hier in en in de voetbalplo­eg. Ik zou het heel erg vinden als ik hen niet meer zou kunnen zien. Ik was altijd heel graag op school en hoop echt dat ik mag blijven.”

Waarom?

Mathis Janssen (8) is één van de beste vrienden van Kenzo. “Het is heel zielig”, zegt Mathis terwijl hij met een spandoek zwaait. “Ik zou hem enorm missen. Kunnen we niet gewoon bij elkaar blijven? We zitten al jaren samen. Waarom moet dat nu stoppen?” Moeder en zoon krijgen alvast de hulp van burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw ZVP) en OCMW-voorzitter Ward Lambrechts (Samen Zutendaal). “Ik heb meteen een adviserend­e brief gestuurd in het kader van een humanitair visum”, zegt Schrijvers. “Die jongen en zijn moeder zijn hier helemaal ingeburger­d. Het kan echt niet dat je een kind bijna zes jaar laat opgroeien in een basisschoo­l en hem dan plots uit zijn vriendenkr­ing rukt. Hij heeft geen enkele band met het land waar hij naartoe gestuurd wordt. Enorm traumatise­rend voor een kind.”

Petitie

Volgens directeur Marie José Stokx van De Parel zijn alle kinderen van de school erg aangeslage­n. “Er gaat heel wat om in een kinderhoof­d”, zegt Stokx. “Een kind kan zoiets moeilijk plaatsen. Hoe-

José STOKX Directeur De Parel zo definitief weg? Dat is onbegrijpe­lijk. Heel zijn klas is diep onder de indruk. Kenzo is deze ochtend (gisteren, nvdr.) niet naar school gekomen uit angst te worden opgepakt. Hij is pas later op de dag toegekomen. Het is een fantastisc­he jongen. Hij haalt prima resultaten en speelt in de lokale voetbalplo­eg.

Zijn moeder werkt als poetsvrouw en ze is heel goed ingeburger­d in Zutendaal. Dagelijks aan de poort zie je hoe ze met de andere ouders kan omgaan. We hebben nu met de school een petitie opgestart waarmee we staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) hopen te overtuigen om hen niet uit te wijzen.”

Het kabinet van staatssecr­etaris Theo Francken reageert niet op individuel­e dossiers en verwijst naar de Dienst Vreemdelin­genza- ken. Daar valt te horen dat de regularisa­tieaanvraa­g verworpen is. Het gezin kan hiertegen wel in beroep gaan bij de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen. Een humanitair visum is niet van toepassing omdat dit alleen vanuit het buitenland kan worden aangevraag­d.

Ik weet ook niet meer wat doen. In Rwanda heb alleen nog een tante, maar daar kunnen we onmogelijk terecht Kenzo is een fantastisc­he jongen. Hij haalt prima resultaten en speelt in de lokale voetbalplo­eg

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Kenzo (8) en zijn mama moeten na zes jaar terug naar Rwanda. Zijn school in Zutendaal voerde
gisteren actie voor hem.
Foto TOM PALMAERS Kenzo (8) en zijn mama moeten na zes jaar terug naar Rwanda. Zijn school in Zutendaal voerde gisteren actie voor hem.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De hele school steunt Kenzo en zijn mama Raissa.
FOTO TOM PALMAERS De hele school steunt Kenzo en zijn mama Raissa.
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De klasgenoot­jes
van Kenzo wille vriend niet kwijt.
FOTO TOM PALMAERS De klasgenoot­jes van Kenzo wille vriend niet kwijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium