Het Belang van Limburg

Politiek akkoord voor Noord-Zuid in de maak

Weyts (N-VA) zet meerderhei­d en oppositie samen aan tafel

- Liliana CASAGRANDE

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil dat meerderhei­d en oppositie samen tot een akkoord komen over de Noord-Zuidverbin­ding. Het is de bedoeling om één scenario te kiezen en dat te volgen. Het eerste overleg vond gisteren plaats. Gouverneur Herman Reynders mag het proces begeleiden, maar hij is geen intendant en hoeft ook zelf niet naar compromiss­en te zoeken. Dat is de taak van de politiek. Rob Beenders (sp.a) en Johan Danen (Groen) reageren alvast enthousias­t. “Het momentum is er. We proberen een consensus te krijgen over de methode die moet leiden tot een juridisch robuuste oplossing”, zegt Danen.

BRUSSEL - Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft - op Vlaams Belang na - alle politieke partijen samengeroe­pen om een oplossing uit te werken voor de Noord-Zuidverbin­ding, het vijftig jaar oude mobiliteit­sknelpunt dat maar niet opgelost geraakt. Bedoeling is dat meerderhei­d en oppositie samen een scenario kiest. Het is de eerste keer dat ook de oppositie uitgenodig­d is. De gouverneur wordt “procesbege­leider”, maar geen intendant. Hij moet niet zelf op zoek naar compromiss­en.

’s Morgens stak minister Ben Weyts nog de eerste schop in de grond voor de Oosterweel­verbinding in Antwerpen, ’s middags riep hij de Limburgse parlementa­iren Lies Jans (N-VA), Jos Lantmeeter­s (N-VA), Lode Ceyssens (CD&V), Marino Keulen (Open Vld), Rob Beenders (sp.a) en Johan Danen (Groen) op om de “schouders niet te laten zakken”. Laatste fase in deze oude saga is dat de Raad van State de aanpassing van het decreet Complexe Projecten van een zeer negatief advies heeft voorzien. De partijen willen nu de volgende stap samen zetten en dat is nieuw. In Antwerpen zijn ze er ook in geslaagd om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dat zou hier dan misschien ook kunnen lukken, moet Weyts gedacht hebben, want hij nodigde ook de oppositie uit. Bij het akkoord over Oosterweel waren ook de actiecomit­és betrokken. Die zijn momenteel nog niet uitgenodig­d voor het overleg over de Noord-Zuid. Weyts hoopt nu eerst alvast op een politieke “entente”. Ook oppositiel­eden Rob Beenders (sp.a) als Johan Danen (Groen) zijn in elk geval enthousias­t, net als de sociale partners. “Voor ons telt er maar één zaak en dat is een snelle oplossing”, zegt Kris Claes (Voka Limburg). Wat zijn de mogelijkhe­den? We lijsten ze hiernaast nog even op.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Minister Weyts heeft ook de oppositiep­artijen sp.a en Groen uitgenodig­d om samen aan één scenario voor de Noord-Zuidverbin­ding in Houthalen-Helchteren te werken. Het tracé over de Grote Baan hoort weer tot de mogelijkhe­den.
Foto KAREL HEMERIJCKX Minister Weyts heeft ook de oppositiep­artijen sp.a en Groen uitgenodig­d om samen aan één scenario voor de Noord-Zuidverbin­ding in Houthalen-Helchteren te werken. Het tracé over de Grote Baan hoort weer tot de mogelijkhe­den.
 ??  ?? Kris Claes van Voka Limburg
Foto SERGE MINTEN
Kris Claes van Voka Limburg Foto SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium