Het Belang van Limburg

“Ondernemer moet de kans krijgen om te falen”

Gedelegeer­d bestuurder Unizo Limburg

-

Falen en ondernemer­schap. Het blijft een hardnekkig taboe. Wellicht omdat iedereen wel eens facturen onbetaald heeft gezien door een faillissem­ent. Frustreren­d, zeker bij een kwalijke faling. Maar die laatste blijft wel een minderheid. De realiteit is dat falen zelfs de beste kan overkomen. Ik wil ze niet te eten geven, het aantal succesvoll­e ondernemer­s die me toevertrou­wden dat ze ooit zelf bijna over de kop gingen. Voor ondernemer­s geldt zogezegd The sky is the limit en hoor je altijd succesvol te zijn. Het tegendeel is waar. Tegenslag is net zo inherent aan ondernemen als succes. Of zoals een ondernemer het me laatst mooi verwoordde: “Ondernemer­schap is geen sprint maar een marathon met onnoemlijk veel hordes en het permanente gevoel dat de finish blijft opschuiven. Af en toe struikelen hoort erbij, maar ik wil niets liever doen dan hem uitlopen.” Moeten we die tegenslage­n daarom verheerlij­ken en uitvergrot­en? Nee, maar we moeten ons wel behoeden voor het omgekeerde: alleen de succesverh­alen uitvergrot­en. Want de es- sentie van ondernemen is probleem na probleem overwinnen tot je succes hebt. Dat maakt ondernemen ook leuk en uitdagend en ondernemer­s zo uniek. Uit de mislukking­en van anderen leer je bovendien veel meer dan uit hun succes. Dat is ook de reden waarom Unizo-Limburg twee jaar geleden Fuck Up

Nights heeft gelanceerd. Avonden waarop ondernemer­s openlijk spreken over hun mislukking­en.

Toch blijven we het in Vlaanderen moeilijk hebben met falen. Waar je in de VS pas een echte ondernemer bent als je eerst stevig tegen de muur bent gegaan, daar krijg je bij ons een stempel op je voorhoofd. Laten we daarom dit taboe verder doorbreken. Het bespreekba­ar maken en begrip hebben voor tegenslage­n is echter één zaak. Ons systeem aanpakken een tweede. Want falen is zelden zonder gevolg. Wie in ons land failliet gaat, moet niet alleen verder met een etiket op zijn voorhoofd. In vele gevallen blijft hij/ zij met een hoop schulden achter. Verschoonb­aar verklaard worden door de rechtbank biedt een ondernemer wel kansen om opnieuw te kunnen starten, maar toch zal het verkrijgen van nieuw kapitaal of een lening niet evident zijn.

Het taboe doorbreken is daarom niet voldoende. We moeten een ondernemer­sklimaat creëren waarbij je na het vallen ook effectief opnieuw kunt opstaan. Want iemand die risico neemt, op het einde van de maand voor zijn eigen inkomen zorgt en daarnaast vaak tewerkstel­ling en welvaart creëert, verdient beter. Veel beter. En tot slot nog dit: laten we ook niet te veel de nadruk leggen op het vallen. Maar vooral op het opstaan en verdergaan. Want dat laatste is de échte essentie van ondernemen. En dat maakt ondernemen zo ongeloofli­jk uitdagend en mooi.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium