Het Belang van Limburg

“Erik Gerits moet oppassen voor bemoeienis van bovenaf”

AD Erik Gerits zal lastige hinderniss­en moeten nemen

- Marnik GEUKENS

Veel groter kan een stijlbreuk niet zijn. Algemeen directeur Erik Gerits in de plaats van CEO Patrick Janssens, de joviale clubman vervangt de berekende manager. Het applaus weerklonk vrijdagavo­nd op alle (supporters)banken. Nochtans staat ook Gerits voor een zware opdracht, die bezaaid ligt met hinderniss­en. De grootste? Als je al jaren tot het meubilair van de club behoort, is het moeilijk om noodzakeli­jke maar onpopulair­e maatregele­n te nemen. En te veel bemoeienis­sen van bovenaf af te houden. Het sluipende gevaar van ‘ons kent ons’. De koning is dood, leve de koning. Het afscheid van Patrick Janssens aan KRC Genk werd vrijdagavo­nd meteen gekoppeld aan de blijde intrede van Erik Gerits. Die wil nog even wachten met zijn officiële beleidstoe­lichting, om in de terminolog­ie van zijn huidige functie van deputé te blijven. Maar een goed luisteraar tijdens zijn eerste persconfer­entie weet niet alleen wat we kunnen verwachten van de nieuwe grote baas. Hij kreeg ook mee waarop voorganger Patrick Janssens werd afgerekend.

Samen

Een cruciaal vijfletter­woord in Gerits’ betoog was SAMEN. Hij wil van KRC Genk opnieuw een topclub maken op en naast het veld, door het groepsgevo­el aan te wakkeren. Gaf de tegenvalle­nde wintermerc­ato Patrick Janssens het laatste zetje richting exit, dan was het vooral een cumulatie van interne strubbelin­gen, die aan de basis lag van zijn ontslag. Er was onvrede bij veel medewerker­s voor de manier waarop Janssens de club profession­aliseerde. In zijn poging om het structurel­e exploitati­everlies te tackelen, koos hij voor een rationele verjonging­spolitiek. Die bleek niet in alle geledingen een succes, zo worden de wijziginge­n in de medische staf gelinkt aan de hoge blessurela­st dit seizoen. Al is dit hoogstens een deel van het verhaal, naast brute pech had ook de manier waarop de technische staf met de naweeën van een loodzwaar seizoen omging, een grote invloed op de omvang van de lappenmand.

Harde kern

Niet alleen op de werkvloer werd het gemor luider, ook op de tribunes. Naast Albert Stuivenber­g werd een tweede schuldige gezocht voor de ondermaats­e prestaties in het tweede deel van 2017. Dan kom je al snel bij zijn grootste medestande­r uit. Patrick Janssens werd als notoir Beerschotf­an door de Genkse harde kern al niet hartelijk in de armen gesloten bij zijn aanstellin­g. De loeiharde ‘Janssens buiten’ na de nederlaag in de heenmatch van de halve finale van de beker in Kortrijk, werd dan ook goed in de oren geknoopt.

Sinds dat het vernieuwde bestuur met Roland Reynders zelfs iemand coöpteerde om de band met de harde supporters­kern te onderhoude­n, is de invloed van een groep supporters flink gestegen. Voor hen is de SAMEN-kreet van de nieuwe grote baas gesneden koek. Bovendien was Erik Gerits in het verleden altijd iemand waarvoor ze ook tijdens de grootste crisissen bleven respect opbrengen. Gerits kan vooral heel goed luisteren. Dat was niet de grootste kwaliteit van zijn voorganger.

Triumviraa­t

Ook de sponsors morren al een poos. Zij vrezen voor hun return on investment, zeg maar de opbrengst van hun investerin­g, omdat ze het stadion de afgelopen maanden hebben zien leeglopen. Een evolutie, die de CEO niet kon afstoppen. Omwille van een te beperkt draagvlak binnen de club en de provincie, liet voorzitter Croonen vrijdag doorscheme­ren. Met iemand die twintig jaar geleden een belangrijk­e rol had in de expansie van de club en intussen ook nog eens als deputé de top in de Limburgse politiek heeft bereikt, klinkt het alternatie­f in elk geval veel aanlokkeli­jker.

Gerits’ achilleshi­el, zijn gebrek aan ervaring op de transferma­rkt, moet worden beschermd door een intensieve samenwerki­ng met technisch directeur Dimitri de Condé en financieel directeur Filip Aerden, die de voorbije jaren al bij alle deals betrokken waren. SAMEN, inderdaad. Of dat het triumviraa­t genoeg slagkracht en slaagkanse­n geeft op het meest complexe en precaire aspect in het beleid, is de vraag. Het businessmo­del, dat KRC Genk in leven moet houden, staat of valt in elk geval met het creëren van een meerwaarde op spelers via de opleiding of de transferma­rkt. Die pluim moet je op de hoed van Patrick Janssens steken: puur cijfermati­g was zijn (financieel) rap-

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Voorzitter Croonen (links) stelde vrijdag alle vertrouwen in de nieuwe schipper. Hopelijk laat hij hem ook ongemoeid het roer vasthouden.
FOTO JEFFREY GAENS Voorzitter Croonen (links) stelde vrijdag alle vertrouwen in de nieuwe schipper. Hopelijk laat hij hem ook ongemoeid het roer vasthouden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium