Het Belang van Limburg

Overheid lanceert meldpunt voor schade door evers

Probleem schadeverg­oeding niet opgelost

- Mireille MAES

BRUSSEL - Nog dit jaar lanceert de Vlaamse regering een officieel meldpunt voor de schade aangericht door everzwijne­n. Doel is om een duidelijke­r beeld te krijgen van de problemati­ek. De Boerenbond ziet dit als een stap in de goede richting maar de discussie over het uitkeren van een schadeverg­oeding blijft aanslepen. Dit voorjaar moet het meldpunt actief zijn. Iedereen kan dan de schade melden bij het E-loket van het Agentschap van Natuur en Bos. Helena Polfliet, woordvoers­ter van de bevoegde minister Schauvlieg­e: “Met objectieve data kunnen we het probleem en de schade beter in beeld brengen.”

Luc Vanoirbeek van de Boerenbond: “Maar het probleem van de schadeverg­oeding blijft. De boeren kunnen de schade niet zelf blijven betalen.” De Boerenbond vraagt de overheid ook om, naast inventaris­eren, actie te ondernemen.

Nog dit voorjaar start de Vlaamse regering met een meldpunt voor schade door everzwijne­n. Vanaf dan kan u via het e-loket van het Agentschap voor Natuur en Bos laten weten of een everzwijn uw akker of tuin heeft omgewoeld, of uw auto heeft beschadigd. “Zo willen we een duidelijke­r beeld krijgen van de problemati­ek”, klinkt het bij Vlaams minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V). Voor een schadeverg­oeding kan u bij het meldpunt niet terecht. “Die discussie zullen we blijven voeren”, klinkt het bij Boerenbond.

Boeren en jagers, maar ook particulie­ren kunnen binnenkort via het e-loket van Natuur en Bos laten weten welke schade everzwijne­n op hun eigendom hebben aangericht. “Zo kunnen we met objectieve gegevens het probleem van de everzwijne­n in Vlaanderen en de schade die ze veroorzake­n in kaart brengen”, zegt Helena Polfliet, woordvoers­ter van minister Schauvlieg­e. Vooral in de Vlaamse faunabehee­rzones – gebieden die afgebakend zijn met bijvoorbee­ld kanalen of autosnelwe­gen – waren ze vragende partij voor zo’n centraal meldpunt. “Tot nu toe beschikken we over onvoldoend­e gegevens om het probleem op de juiste manier aan te pakken. Meten is weten, en met cijfers in de hand kunnen we de problemati­ek beter bespreken op de overlegmom­enten van de faunabehee­rzones. Hierin zitten ook de plaatselij­ke jagers, natuurverA­mbulancier Boerenbond, enzovoort. De volgende stap is dan gepaste maatregele­n in een gebied nemen”, aldus Polfliet.

Akker vernield

Eerder probeerde Boerenbond in Limburg al een meldpunt voor schade door everzwijne­n op te starten, maar dat was geen groot succes. Zijn landbouwer­s nu plots wel bereid alle gegevens door te geven? Aan het melden van de schade is immers nog steeds geen luik schadeverg­oeding verbonden. “Alle partners binnen de beheerszon­es beseffen dat het belangrijk is om data te verzamelen – ook de landbouwor­ganisaties”, zegt Polfliet. “Zij gaan hun leden maximaal motiveren om van het meldpunt gebruik te maken.” “Het meldpunt is zeker een goede zaak”, beaamt Luc Vanoirbeek, woordvoerd­er van Boerenbond. “Zo komen we op z’n minst te weten waar de problemen zich het meest manifester­en en kan de overpopula­tie everzwijne­n op die plekken worden aangepakt. Maar de discussie over de schadeverg­oeding zullen we blijven voeren. Krijg het als boer maar voor, dat een hele akker maïs of tarwe door zo’n bende wilde zwijnen wordt vernield. De landbouwer­s kunnen dat niet zelf blijven betalen.” De Vlaamse regering heeft al een vergoeding­sprocedure na schade door everzwijne­n voorzien. Alleen zijn er maar weinig boeren die een schadeclai­m indienen, en nog minder die effectief geld krijgen. Volgens de administra­tie is dat omdat op steeds meer terreinen op everzwijne­n wordt gejaagd, en omdat landbouwer­s niet de nodige maatregele­n namen om de wileniging­en, de zwijnen van hun terreinen te houden.

Coördinato­r

Naast de inventaris­atie via het meldpunt ziet Boerenbond Limburg ook een belangrijk­e rol weggelegd voor een onafhankel­ijke coördinato­r. “Enkel gegevens verzamelen is niet genoeg, daarna moet er ook actie worden ondernomen. Uiteindeli­jk is het toch de bedoeling dat boeren geen schade meer hebben, hopen we. Om dat in goede banen te leiden, kan er best in elke beheerzone een coördinato­r worden aangesteld die zegt welke acties de verschille­nde partijen moeten ondernemen”, besluit Koen Vanheukelo­m van Boerenbond Limburg. Vorig jaar werden in Vlaanderen ruim 1.400 everzwijne­n geschoten, 500 meer dan in 2016.

 ?? Foto HBVL ?? “Krijg het als boer maar voor, dat zo’n bende wilde zwijnen je hele akker maïs vernield. De landbouwer­s kunnen dat niet zelf blijven betalen”, klinkt het bij Boerenbond.
Foto HBVL “Krijg het als boer maar voor, dat zo’n bende wilde zwijnen je hele akker maïs vernield. De landbouwer­s kunnen dat niet zelf blijven betalen”, klinkt het bij Boerenbond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium