Het Belang van Limburg

Verontwaar­diging

- Door Luc Standaert

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon heeft gisteren zijn duit in het zakje gedaan bij de algemene verontwaar­diging die donderdag ontstaan is toen advocaat Sven Mary, de verdediger van terrorist Salah Abdeslam, de vrijspraak vroeg voor zijn cliënt. Volgens de strafpleit­er is het hele onderzoek in de zaak van het schietinci­dent in Vorst waarover het in dit proces gaat, nietig wegens een inbreuk op de taalwetgev­ing.

De algemene publieke verontwaar­diging dat een document dat inhoudelij­k volledig correct is, maar in een verkeerde taal is opgesteld, een heel onderzoek nietig maakt is begrijpeli­jk. De (echte of gespeelde?) verontwaar­diging van een politicus, zeker uit Vlaamsnati­onalistisc­he hoek, is dat minder.

Die taalwetgev­ing in gerechteli­jke zaken is er immers niet zomaar gekomen. Er is een onzalige tijd geweest dat in het ‘Belgique à papa’ processen werden gevoerd in een taal die de beschuldig­de niet kon verstaan.

Dat is natuurlijk lang geleden, en misschien had die wetgeving al lang moeten worden aangepast. Maar dan moet je de advocaat niet verwijten dat hij vraagt om de wet toe te passen. Je moet de politici verwijten dat ze de wet nog niet hebben aangepast, als ze vinden dat die niet meer voldoet. Minister Jambon ging zelf twee straten te ver toen hij zei: “een advocaat moet ervoor zorgen dat iemand een correcte straf krijgt”. Laat dat nu net de taak van de rechter zijn. Die beslist in een rechtsstaa­t over schuld of onschuld, en over de correcte straf. De taak van de advocaat is het om er in het belang van zijn cliënt op toe te zien dat de wet correct wordt toegepast. Voorts passen nog enkele opmerkinge­n.

Salah Abdeslam was betrokken bij de verschrikk­elijke aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Maar daarvoor staat hij hier niet terecht. In dit proces gaat het over een schietinci­dent in Vorst in maart 2016 waarbij drie agenten gewond raakten en terrorist Mohamed Belkaid gedood werd. De agenten raakten gewond toen op hen geschoten werd vanuit het huis dat ze binnenviel­en. Salah Abdeslam wordt ervan beschuldig­d geschoten te hebben. Hij zegt dat Belkaid de schutter was. Het is aan de rechters om te oordelen. Na het proces in Brussel moet het ‘echte’ proces over de aanslagen nog gevoerd worden in Frankrijk. Maar ook daar is Salah Abdeslam de terrorist die terugkwam omdat zijn bomgordel weigerde, of omdat hij zich op het laatste moment bedacht. En ook daar is het aan de Franse justitie om uit te maken wat er gebeurd is, en te oordelen.

In een rechtsstaa­t beslist de rechter over schuld of onschuld, en over de correcte straf. De taak van de advocaat is om er in het belang van zijn cliënt op toe te zien dat de wet correct wordt toegepast

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium