Het Belang van Limburg

Claim van 1,9 miljard euro kan Marc Coucke financieel wurgen

Overnemer van Omega Pharma eist enorme schadeverg­oeding

- Pascal DENDOOVEN

Marc Coucke riskeert zijn hele vermogen te verliezen door een enorme schadeclai­m van het Amerikaans­e bedrijf Perrigo, dat eind 2014 zijn Omega Pharma kocht. Volgens Perrigo had Coucke zijn bedrijf met boekhoudku­ndige trucs opgewaarde­erd. Daarom eisen de Amerikanen 1,9 miljard euro van Coucke en van het financieel fonds Waterland. Coucke alleen zou ongeveer evenveel moeten betalen als hij nog overhoudt van de verkooppri­js van Omega Pharma. Marc Coucke had Anderlecht nog niet helemaal gekocht, of er viel een nare verrassing in zijn bus. Perrigo, het bedrijf dat Omega Pharma van hem overkocht, eist niet 250 miljoen euro zoals eerder werd gesuggeree­rd, maar 1,9 miljard. Eenvoudig gezegd eist Perrigo drie kwart van de aandelenpr­ijs terug die het betaalde voor Omega Pharma.

Bij de verkoop werd 10 procent van de aankooppri­js geblokkeer­d op een aparte rekening, als buffer voor het opvangen van mogelijke betwisting­en. In dat potje zit 248 miljoen. Normaal had Perrigo dat potje al moeten vrijgeven, maar de Amerikanen kondigden in 2016 al aan dat ze een claim zouden indienen tegen Coucke en het financieel fonds Waterland Private Equity. Perrigo zei ook dat het om een arbitragep­rocedure zou gaan. Dat is een soort bedrijvenr­echtbank waartegen geen beroep mogelijk is. Het is alles of niets.

Beschuldig­ing van fraude

In de definitiev­e claim die Perrigo onlangs heeft ingediend, blijkt dat de Amerikanen zeer hoog inzetten. In een lijvig document proberen ze hard te maken dat Coucke en Waterland zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. Daardoor kunnen ze proberen op veel meer aanspraak te maken dan de 10 procent van de aandelenpr­ijs die op de geblokkeer­de rekening staat. Perrigo heeft er alles aan gedaan om de omvang van de beweerde fraude zo hoog mogelijk in te schatten.

Volgens meerdere bronnen hebben de Amerikanen kosten noch moeite gespaard en staan in het document vele getuigenis­sen en mails die het frauduleus opzet hard moeten maken. Een van de claims is dat Coucke onverkocht­e voorraden als verworven omzet boekte, een praktijk die meerdere jaren werd volgehoude­n. Er zijn ook mails opgedoken bij Omega waaruit bleek dat het marsorder was om de winst zo hoog mogelijk te laten eindigen en te stoppen met facturen te betalen. Een van die mails brengt mogelijk Waterland in verlegenhe­id. Achterligg­end woedt een andere oorlog: Perrigo is zelf opgejaagd wild. Vandaar dat velen zeggen dat de megaclaim niets anders is dan de vlucht vooruit. Maar wel een vlucht vooruit die volgens kenners zeer goed in elkaar zit en opgesteld werd aan de hand van een forensisch team fraudespeu­rders.

Molensteen

Coucke heeft op zijn beurt een claim ingediend tegen Perrigo. Hij zegt dat de farmagroep niet te goeder trouw handelde bij de overname van Omega Pharma. Waterland, dat mee Omega Pharma verkocht, formuleert geen tegenclaim.

Pas in 2021 valt een uitspraak te verwachten. Dat wil zeggen dat Marc Coucke nog enkele jaren een molensteen meesleept. De impact op zijn vermogen kan aanzienlij­k zijn. De 1,25 miljard die hij in 2015 ontving, is door de koersval van Perrigo gezakt tot 1,08 miljard, of ongeveer evenveel als het deel van de claim dat Coucke bij volledige veroordeli­ng zou moeten betalen.

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium