Het Belang van Limburg

Mag voetbal én politiek in Genk?

Coalitiepa­rtner sp.a niet blij met KRC-directeur op CD&V-lijst

- Chris NELIS

Erik Gerits heeft dan wel zijn zitje als gedeputeer­de opgegeven om als algemeen directeur van Racing Genk aan de slag te gaan, de politiek zegt hij geen vaarwel. “Ik blijf gemeentera­adslid en zal mij ook tijdens de komende verkiezing­en voor de gemeentera­ad kandidaat stellen”, zegt Gerits. De Genkse eerste schepen Angelo Bruno (sp.a) vindt dat de ceo van de club niet aan politiek mag doen.

GENK -

“Als ik verkozen ben ga ik wel in de gemeentera­ad zetelen, maar ik zal geen uitvoerend mandaat aanvaarden”, belooft Gerits. En dat zit huidig eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk) dwars. “Patrick Janssens moest voor zijn aanstellin­g als ceo van Racing Genk een document onderteken­en dat hij in die functie niet aan politiek zou doen”, zegt Bruno. “Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat het bestuur van Racing Genk consequent is en die lijn doortrekt naar de nieuwe ceo. Ik heb helemaal niets tegen Erik als algemeen directeur en heb hem persoonlij­k graag. Maar politiek en het besturen van een voetbalclu­b gaan niet samen.”

In een reactie zegt Gerits dat de situatie geenszins vergelijkb­aar is met die toen Janssens werd aangesteld. “Patrick Janssens had de politiek (Janssens was als sp.a-politicus burgemeest­er van Antwerpen nvdr) al verlaten toen hij bij Racing Genk begon”, zegt Gerits. “Ik zat er middenin toen ze mij kwamen vragen. Ik heb als gedeputeer­de een belangrijk­e functie opgegeven om als directeur van Racing Genk aan de slag te gaan. Mijn politiek engagement werd dan ook in de onderhande­lingen voor mijn aanstellin­g opgenomen.”

De club zelf wil niet reageren. “Over details in een overeenkom­st communicer­en wij nooit”, zegt Willem Bogaerts, woordvoerd­er van Racing Genk.

Opvolging

Het blijft intussen gissen wie Gerits in mei zal opvolgen als gedeputeer­de. Zijn opvolger in de provincier­aad is Benny Spreeuwers. Voor de opvolging als gedeputeer­de komen nog 16 provincier­aadsleden van CD&V in aanmerking. “Er zullen hierover nog heel wat gesprekken volgen”, zegt Steven Matheï, voorzitter van CD&V-Limburg. In ieder geval zal de nieuwe deputé maar een half jaar tijd hebben om zich te profileren voor de komende provincier­aadsverkie­zingen in oktober.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Erik Gerits: “Mijn politiek engagement werd in de onderhande­lingen
opgenomen.”
FOTO JEFFREY GAENS Erik Gerits: “Mijn politiek engagement werd in de onderhande­lingen opgenomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium