Het Belang van Limburg

“Je weet nooit of er zotten tussen je fans zitten”

Vlaamse artiesten op hun hoede voor fangeschen­ken na vergiftigi­ng Andrei Lugovski

- Dennis VAN GOETHEM

Willy Sommers

De vergiftigi­ng van Andrei Lugovski (34) zorgt nu ook voor onrust bij zijn collega’s. Helmut Lotti (48), een vriend van de zanger, neemt voortaan geen eet- of drinkbare cadeaus meer aan van fans. Ook andere artiesten zijn extra op hun hoede. “Afgelopen weekend checkte ik of alle flesjes water nog gesloten waren.” Het blijft één van de voornaamst­e pistes in het onderzoek: heeft een jaloerse fan Andrei Lugovski vergiftigd? De Vlaamse tenor met Wit-Russische roots belandde vorige week in kritieke toestand in het ziekenhuis. Lugovski kampte sinds november met gezondheid­sproblemen nadat hij op fanreis zijn voet brak, maar laatste weken ging zijn toestand achteruit. Na bloedonder­zoek bleek hij vergiftigd met thallium, dat ook in rattengif zit. Omdat Lugovski eerder al twee keer door de politie beschermd moest worden tegen een geobsedeer­de vrouw, ondervroeg het parket van Brugge verschille­nde fans. Niemand werd aangehoude­n.

Safety first

De schrik zit er goed in bij Lugovski’s collega’s. Op Facebook laat zanger Helmut Lotti weten dat hij voortaan oplet met geschenken van fans. “Met alle respect voor mijn concertbez­oekers, maar ik zal geen snoepjes, honing, chocolade, koekjes of andere eetbare en drinkbare geschenken meer aannemen.” Lotti verbloemde door te zeggen dat hij meer belang hecht aan de aanwezighe­id van zijn fans, dan aan hun cadeautjes, maar de boodschap is duidelijk: safety first. Lotti kent Lugovski goed en stond al vaker met hem op het podium.

“Ik begrijp Helmuts beslissing”, zegt collega Willy Sommers (65). “Door de situatie van Andrei denken we daar allemaal over na. Zaterdag moest ik zelf gaan optreden, en checkte ik of alle flesjes water nog gesloten waren. Zoiets deed ik vroeger niet.” Sommers heeft ervaring met geobsedeer­de ‘superfans’. In 2012 en 2013 ontvingen hij en zijn gezin doodsbedre­igingen, en kreeg Sommers drie doodskistj­es met daarin dode muizen opgestuurd. “Je weet nooit of er tussen je fans zotten zitten, maar dat is een absolute minderheid. Je moet vertrouwen hebben in je fans. Maar ik let nu wel meer op.”

Fans niet teleurstel­len

Ook bij De Romeo’s passen ze op hun tellen. Bij concerten drinkt Davy Gilles (42) al jaren enkel van flessen die hij zelf opent. Niels Destadsbad­er (29) is niet achterdoch­tig. “Ik heb ooit in een interview gezegd dat ik van gin-tonic en blonde Leffe hou”, zegt hij. “Sindsdien word ik daarmee overladen door trouwe fans, die ik vertrouw. En dan eet ik die op, ja. Ik zou hen teleurstel­len moest ik hun cadeautjes niet aannemen. Goed, als ik niet weet van wie zo’n geschenk komt, blijf ik er gewoon af. Maar ik heb nog nooit last gehad van mensen die me overdreven aanklampen of stalken.”

“Ik ben wel geschrokke­n van het nieuws over Andrei”, zegt Destadsbad­er. “In onze maatschapp­ij lopen hier en daar mensen rond die daartoe in staat zijn. Dat kan bij optredens gebeuren, maar ook gewoon op café. Grote zorgen maak ik me niet.”

 ?? Foto SIMON MOUTON ?? Willy Sommers heeft ervaring met geobsedeer­de fans.
Foto SIMON MOUTON Willy Sommers heeft ervaring met geobsedeer­de fans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium