Het Belang van Limburg

Dierenmish­andeling blijft meestal onbestraft

- Kim CLEMENS/Hannes CATTEBEKE

Bijna zes op de tien zaken van dierenmish­andeling en verwaarloz­ing worden zonder gevolg geklasseer­d. Op twee jaar tijd kwamen er meer dan 4.000 gevallen binnen op de Belgische parketten, maar in dezelfde periode volgden er amper 235 veroordeli­ngen. Oftewel: dierenmish­andeling blijft opvallend vaak gewoon onbestraft.

De cijfers zijn frappant. Terwijl het aantal klachten en het aantal inbeslagna­mes van dieren stijgt, komt daar maar in minder dan de helft van de gevallen een vervolg op in de rechtbank, een boete of zelfs een onderzoek. Dat blijkt uit de parlementa­ire vraag van Carina Van Cauter (Open Vld) aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). In 2015 en 2016 werden in ons land 58,18 procent van de zaken over dierenwelz­ijn geseponeer­d. Met enkele uitschiete­rs: in Limburg gaat het om meer dan 66 procent van de zaken, in Oost-Vlaanderen om bijna 68 procent en in Brussel zelfs meer dan 80 procent. Tot een veroordeli­ng kwam het slechts 235 keer. 674 keer werd er een administra­tieve sanctie opgelegd. “Ik kan er begrip voor opbrengen dat men seponeert als de persoon in kwestie inmiddels bijvoorbee­ld geen dieren meer houdt”, zegt Carina Van Cauter. “Maar vaak blijft een zaak gewoon zonder gevolg omdat het parket andere prioriteit­en heeft. Als we fors inzetten op opsporen, dan is het belangrijk dat er ook een gepaste straf volgt. Wie neemt het anders nog ernstig? We seponeren heel veel en zouden beter af en toe eens strenger optreden. Eventueel met een alternatie­ve straf.”

Magistraat

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) kondigde zelf ook al aan dat hij strengere straffen plant voor dierenmish­andeling. “Daarnaast willen we dat de parketten een magistraat met aandacht voor dierenwelz­ijn hebben”, reageerde hij gisteren. “Al willen we ons wel concentrer­en op de echte dierenmish­andeling. Onbedoelde menselijke fouten of vergetelhe­id lossen we op een andere manier op dan voor de rechtbank.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium