Het Belang van Limburg

Gevaarlijk­e escalatie van conflict in het Midden-Oosten

- Luc Standaert

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu heeft Syrië en Iran gewaarschu­wd dat zijn land zich zal teweerstel­len tegen elke aanval, een dag nadat de Israëlisch­e luchtmacht zware bombardeme­nten uitvoerde als vergelding voor het neerschiet­en van een Israëlisch­e F16 boven Syrië.

TEL AVIV/DAMASCUS -

De bombardeme­nten waren het voorlopig eindpunt van een gevaarlijk­e escalatie van het steeds ingewikkel­der wordend conflict in en rond Syrië. Zaterdagoc­htend schoot een Israëlisch­e gevechtshe­likopter een drone uit de lucht, die het Israëlisch­e luchtruim was binnengedr­ongen vanuit de Golan. De Golan-hoogvlakte op de grens tussen Syrië en Israël wordt al jaren bezet door Israël.

Spionagetu­ig

Omdat de drone volgens Israël een Iraans spionagetu­ig was, stuurde Israël gevechtsvl­iegtuigen naar Syrië om daar Iraanse doelwitten te gaan bombardere­n als vergelding. Die toestellen kwamen echter zwaar onder vuur van de Syrische luchtafwee­r. Een van de F16’s werd geraakt en stortte op de terugweg neer op Israëlisch grondgebie­d. Beide piloten konden zich redden met hun schietstoe­l, maar een van hen raakte daarbij wel zwaargewon­d. Het was van 2006 geleden dat Israël een gevechtsvl­iegtuig verloor tijdens een militaire actie. Daarop stuurde de Israëlisch­e premier Netanyahu zijn bommenwerp­ers opnieuw naar Syrië om twaalf Syrische en Iraanse militaire doelwitten aan te vallen in wat volgens het Israëlisch­e leger zelf de grootste aanval tegen Syrië was sinds de Libanon-oorlog in 1982.

Ondertusse­n belde Netanyahu met de Russische president Poetin, die de ultieme beschermhe­er is van het Syrische regime en een bondgenoot van Iran in de strijd in het Midden-Oosten. Poetin bezwoer Netanyahu “een gevaarlijk­e escalatie” te vermijden.

Na een buitengewo­ne kabinetsra­ad verklaarde Netanyahu dat Israël voor vrede blijft, maar zich zal verdedigen “tegen elke poging om onze soevereini­teit te schenden”. Hij waarschuwd­e ook dat Israël niet zal dulden dat Iran militaire steunpunte­n uitbouwt in Syrië.

Bij de Israëlisch­e bombardeme­nten boven Syrië zouden drie doden gevallen zijn.

“Terroriste­n”

Ondertusse­n gaat in het noordooste­n van Syrië de actie van het Turkse leger tegen de Koerdische YPG-milities nog altijd verder. Zaterdag schoot de YPG een Turkse gevechtshe­likopter uit de lucht. De twee piloten kwamen daarbij om. Zaterdag was trouwens een zware dag voor de Turkse militairen. In totaal vielen bij verschille­nde incidenten elf doden. Het Turkse leger is enkele weken geleden noordoost Syrië binnengeru­kt om, samen met bevriende Syrische milities, de Koerdische milities van de YPG uit te schakelen. De Koerden waren de belangrijk­ste bondgenote­n van de westerse coalitie in de strijd tegen IS, maar voor de Turkse president Erdogan zijn het terroriste­n. Ook de situatie in het noordooste­n van Syrië is erg gespannen, omdat er in het gebied nog altijd 2.000Amerika­anse soldaten gelegerd zijn, die zich onder meer bezighoude­n met het opleiden en trainen van de YPG-milities. De Turkse president Erdogan heeft al meermaals geëist dat de Amerikanen zich daar terugtrekk­en.

“Massamoord”

Vorige week was zelfs naar Syrische normen ongewoon bloedig en gevaarlijk. Donderdag vielen meer dan 100 doden bij een Amerikaans vergelding­sbombardem­ent op het Syrische leger en regeringsg­ezinde milities, die een aanval hadden uitgevoerd op een basis van de door de VS gesteunde SDF-militie.

De Syrische regering van president Assad had het over een oorlogsmis­daad en een “brutale massamoord”. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties riep zaterdag op tot een “onmiddelli­jke de-escalatie” in Syrië. De secretaris-generaal had het over de “alarmerend­e militaire escalatie in Syrië, en de gevaarlijk­e uitbreidin­g van het conflict voorbij de grenzen.

 ?? FOTO EPA ?? Israëlisch­e soldaten bewaken de grens met Syrië.
FOTO EPA Israëlisch­e soldaten bewaken de grens met Syrië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium