Het Belang van Limburg

“Elke dag dieselgate in Hamont”

-

De stationsbu­urt van Hamont lijdt, volgens Marc Hendriks, onder het lawaai en de stank van een dieseltrei­n die daar elk uur 43 minuten staat te draaien. Voor het comfort van de reiziger. “Maar er zit niemand in”, stelt Marc.

HAMONT -

“De trein arriveert telkens 38 minuten voor het uur en vertrekt om 21 minuten na het uur terug naar Antwerpen. Amper 17 minuten later is de volgende trein weer daar. Zestien keer op een dag, tussen half zes en half elf ’s avonds, staat een trein hier 43 minuten per uur te ronken”, zegt Marc. “Terwijl pas vijf minuten voor het vertrek de eerste passagiers instappen.”

“Het geluid is niet alleen buiten goed hoorbaar, maar binnenshui­s. Dit zorgt voor een sluipend stressgevo­el. Mijn buurman, die zwaar ziek is en daardoor de hele dag thuis is, wordt gek van het lawaai. Sommigen zetten continu de radio of tv aan om dat gebrom niet meer te horen.” “Los van de lawaaihind­er is ook de stank van de diesel een probleem. Afhankelij­k van de wind krijgt altijd iemand in de stationsbu­urt roetdeeltj­es en stank te verwerken.”

“De wereld maakt zich druk over dieselgate. Wel, wij vinden dat hier elke dag een schandaal, met die trein die hier dagelijks gedurende in totaal twaalf uur fijn stof in de lucht staat te blazen. Dit lijkt me echt niet meer van deze tijd.” “Ik heb hierover twee maanden een brief gestuurd naar de NMBS, en gehoord dat die werd doorgestuu­rd naar de bevoegde diensten. Daarna niets meer. Ik vermoed dat hij verticaal geklasseer­d is.”

“Kan u eens vragen bij de NMBS of het mogelijk is de motor gedurende 30 minuten stil te zetten? Het zou ook eens interessan­t zijn om precies te weten hoeveel fijn stof zo’n trein elk uur uitblaast? Met hoeveel auto’s komt dat bijvoorbee­ld overeen? En wat zijn de risico’s voor de directe omwonenden?

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “Heel de buurt klaagt over de stank en het lawaai van die trein”, zegt Marc Hendriks.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR BOUMEDIENE BELBACHIR “Heel de buurt klaagt over de stank en het lawaai van die trein”, zegt Marc Hendriks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium